Sosyal medyada bizi takip edin

Bilim

Yılın En Büyük İklim Konferansı: COP28 BAE

Tam 197 ülkenin katılımıyla düzenlenen yılın en büyük iklim konferansı COP28’in önemine ve iklim değişikliğinde son yaşananları ele aldık.

Yayınlanma tarihi:

Güncelleme:

Son gelişmeleri kaçırmamak için Google News sayfamızı takip edin. Butona tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ üst tarafında yer alan yıldızlı "Takip Et" simgesine dokunmanız yeterlidir. Takip Et

İklim değişikliği, ulusal sınırları aşan, uluslararası işbirliğini ve hepimiz gibi bireyler de dâhil olmak üzere herkesin ortak çabasını gerektiren acil bir küresel krizdir.

Taraflar Konferansı (COP), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) ana karar alma organıdır. Çerçeve Sözleşmesini imzalayan 198 Tarafı (197 ülke artı Avrupa Birliği) bir araya getiriyor.

Cop Nedir?

COP’un ilk toplantısı Mart 1995’te Almanya’nın Berlin kentinde gerçekleşti ve bugün COP sekretaryasının genel merkezi Bonn’da bulunuyor. COP’ler her yıl UNFCCC’nin himayesinde farklı ülkelerde düzenleniyor ve bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) COP28’e ev sahipliği yapıyor. 30 Kasım – 12 Aralık tarihleri ​​arasında Expo City Dubai’de gerçekleşecek olan etkinliğe çok sayıda ülkelerin liderleri katılıyor.

Paris Anlaşması Nedir?

COP21’de kabul edilen 2015 Paris Anlaşması, BM liderliğindeki çok taraflı iklim eyleminde bir sonraki önemli kilometre taşı oldu. Küresel sıcaklık artışını 2100 yılına kadar sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerinde sınırlamak ve iklim değişikliğinin hâlihazırda var olan etkilerine uyum sağlamak için harekete geçmek için küresel kolektif eylemi harekete geçirdi.

Anlaşma, ülkelerden her beş yılda bir taahhütlerini gözden geçirmelerini istiyor; İklim değişikliğini azaltmak, dayanıklılığı güçlendirmek ve iklim etkilerine uyum sağlama becerilerini geliştirmek için gelişmekte olan ülkelere finansman sağlamak.

1,5°C’yi Ulaşılabilir Tutmak Neden Mühimdir?

Aşırı hava olaylarının sıklığı ve yoğunluğu ile deniz seviyesinin yükselmesi ve nüfusların yer değiştirmesi gibi geri dönüşü olmayan ve kalıcı etkilerin, küresel sıcaklıkları azaltmak için ciddi adımlar atmadığımız sürece önemli ölçüde artması bekleniyor. Bilim adamları küresel bir fikir birliğine vardılar: geleceğimizi güvence altına almak için dünyanın ortalama sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C (2,7°F’ye eşdeğer) üzerinde sınırlamalıyız. Bu eşik, daha fazla bozulmanın önlenmesi ve potansiyel olarak geri döndürülemez sonuçların önlenmesi açısından kritik öneme sahiptir.

COP28 Gündeminde Hangi Konu Başlıkları Var?

COP28 Başkanlığı, COP28’deki iki haftalık gündeme ilişkin ilk açık istişarenin yanı sıra, tüm başkanlıklar arasında en kapsamlı etkileşim ve dinleme turlarından birini gerçekleştirdi. Eylem Gündemi tek bir Kuzey Yıldızı tarafından yönlendiriliyor: 1,5°C’yi ulaşılabilir tutmak.

GST bize 2030’dan önce 22 gigaton emisyonu azaltmamız gerektiğini gösterdi. Bu 2030 hedeflerine ulaşmak için COP28’de acil ve kararlı eylemlere ihtiyacımız var.

Bunu başarmak için COP28 Başkanlığı, Eylem Planını dört temel sütunla geliştirdi: adil ve düzenli bir enerji geçişini hızlı bir şekilde takip etmek, iklim finansmanını düzeltmek, insanlara, doğaya, yaşamlara ve geçim kaynaklarına odaklanmak ve kapsayıcılığı teşvik etmek gibi mühim konu başlıkları görüşülecek.

Konferans Hakkında Paylaşılan Köşe Başlıkları İse Şu Şekilde Sıralandı:

COP28 BAE, 30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında Expo City Dubai’de gerçekleşecek. Konferansın devlet başkanları, hükümet yetkilileri, uluslararası endüstri liderleri, özel sektör temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar, gençler dâhil olmak üzere 70.000’den fazla katılımcıyı bir araya getirmesi bekleniyor. , Yerli Halklar ve diğer devlet dışı aktörler.

• Paris İklim Anlaşması’nın zorunlu kıldığı şekilde, COP28 BAE, iklim hedeflerine yönelik ilerlemenin kapsamlı bir değerlendirmesi olan ilk Küresel Durum Değerlendirmesini sunacak.

• BAE, pragmatik bir küresel enerji geçişi ve kapsayıcı iklim eylemine yönelik “kimseyi geride bırakmama” yaklaşımı yoluyla ilerlemeyi hızlandırmak için tüm tarafların net bir yol haritası üzerinde anlaşmaya varacağı bir sürece liderlik edecek.”

• COP28 Başkanlığı’nın Eylem Gündeminin dört ayağı enerji geçişini hızlı bir şekilde takip etmek, iklim finansmanını düzeltmek, insanlara, yaşamlara ve geçim kaynaklarına odaklanmak ve her şeyi tam kapsayıcılıkla desteklemektir.

Fotoğraf: The New York Times

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Reklam