Connect with us

BİLİM

Varda Space, ilaç üreten uzay aracını Dünya’ya getirecek

Amerika merkezli şirket Varda Space, ilaç üreten ilk uzay araçlarını dünyaya döndürmek için gereken onayı hükümet yetkililerinden aldı.

Yayınlanma tarihi:

Varda Space Industries, ilk uzay aracını ve onunla birlikte yörüngede üretilen bir grup farmasötik kristali Dünya’ya geri döndürmek için düzenleyicilerden uzun zamandır beklenen onayı aldı.

Varda’nın Winnebago kapsülü aylardır belirsizlik içinde kaldı. Şirket, uzay aracını sekiz ay önce bir SpaceX Transporter göreviyle fırlattı ve geçen Temmuz ayında onu Dünya’ya geri döndürme planıyla birlikte. Ancak Varda, iniş girişiminde bulunmak için gerekli düzenleyici izinleri alamamıştı ve şirket onu eve getirmek için düzenleyicilerle birlikte çalışırken uzay aracını yörüngede sıkışıp kalmıştı.

Bu onayla Varda, 21 Şubat’ta Hava Kuvvetleri’nin Utah Test ve Eğitim Alanına iniş denemesini hedefliyor. Kapsül, yörüngede üretilen, HIV/AIDS tedavisinde kullanılan Ritonavir ilacının kristallerini içeriyor. Varda’nın üretim kapsülünü yörüngede barındıran Rocket Lab’ın Foton uzay aracı, yeniden girişte atmosferde yanacak.

Varda yaptığı açıklamada, “Hükümet ortaklarımızla bu fırsata sahip olduğumuz için inanılmaz derecede gurur duyuyoruz ve onların ABD’de güvenli inovasyona olan bağlılıklarını takdir ediyoruz” dedi.

Aynı açıklamada, El Segundo merkezli girişim, Bölüm 450 olarak bilinen yeni FAA düzenlemeleri kapsamında bir uzay aracına yeniden girmek için izin isteyen ilk şirket olduğunu belirtiyor. Bu aynı zamanda FAA’nın ticari bir şirkete iniş için lisans verdiği ilk sefer. ABD topraklarında bir uzay aracı. (SpaceX’in Dragon kapsülünün Atlantik Okyanusu’na veya Meksika Körfezi’ne inmesine izin verilmektedir.)

Varda, ilaç gibi malzemelerin üretiminde mikro yerçekiminin faydalarından yararlanmak isteyen bir avuç girişimden biri. Şirket, 2026 yılına kadar üretilmiş malzemeleri içeren uzay aracını her ay Dünya’ya geri getirmeyi hedefliyor. Varda, henüz fırlatılmayan bir sonraki görevi için ikinci uzay aracını bu yıl Avustralya’nın Koonibba Test Alanına indireceğini söyledi.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla