Connect with us

EKONOMİ

Özgür Erdursun’dan EYT’ye formül açıklaması

Yayınlanma tarihi:

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, EYT için ortaya atılan çözüm formüllerini yorumladı. Erdursun, “8 Eylül 1999 tarihine kadar hangi emeklilik şartları geçerliyse o şartlarla emekli edilmeliler. Diğer formüllerin hiçbiri EYT’lileri memnun etmez!” dedi.

Bursa Yeni Dönem gazetesi Yazarı Yasemin Güler, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ile EYT konusunda yaptığı görüşmeyi kaleme aldı. Erdursun, EYT yasasının çıkmadığı her gün emekli olacak kişi sayısının azaldığını hatırlattı ve önemli analizler yaptı.

İşte Erdursun’un EYT analizi ve Güler’in yorumları…

Erdursun; “EYT’liler yük değildir!”

Ekonomik sıkıntılar artık hükümetin de kabul ettiği düzeye ulaştı ne yazık ki. Yaklaşan kış ile birlikte vatandaşın en büyük endişesi geçim derdi. Hal böyle olunca hükümetin önüne koyulan bir acil ekonomik iyileştirme paketi de var. Hatırlarsınız geçtiğimiz günlerde bu paketin ilk iki maddesini konu alan bir yazı yazmış, emeklilere ve asgari ücrete yapılacak zam planlamasını Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ile birlikte değerlendirmiştim. Şimdi sıra paketin üçüncü maddesi olan EYT’lilerin durumunu değerlendirmeye geldi sevgili okur.

Sosyal Güvenlik Danışmanı Özgür Erdursun; “EYT’liler yasal hak arayışında olan bir gruptur, erken emeklilik değil, 8 Eylül 1999 tarihinde devletle yaptıkları protokolün doğru işlemesini talep etmektedirler” diyerek tanımlamayı doğru yapmak gerektiğini belirtiyor.

EYT’lilerin emekli olması durumunda ülke bütçesinin derinden sarsılacağı algısının oluşturulmaya çalışıldığını belirten Erdursun; “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde 8 Eylül 1999 tarihinde yasa çıktığında 11 milyon 759 bin 149 kişi emeklilikte yaşa takıldı. Bu kişilerin 6 milyon 804 bin 9’u emekli oldu. Bugün ülkemizde EYT’li kişi sayısı yılsonu itibariyle 4 milyon 805 bin. Yaklaşık 7 milyon kişi zaten gelinen süreçte emekli olmuş. Deniyor ki, EYT’liler emekli olsa ülke batar. Zaten EYT’lilerin büyük bölümü süreç içerisinde emekli olmuş. Bir bölümü de yasa çıksa dahi hemen emekli olamaz. EYT yasası çıksa hemen emekli olacak kişi sayısı 600 bindir ve zaten yılda 300 bin kişi emekli olmaktadır!” diyor.

Hükümet ise EYT’liler için formül arayışını sürdürüyor. Hem SGK’nın yükünü azaltacak hem de mağduriyeti gidecek bir formül üzerinde durulmaya çalışılırken, polisler, doktorlar, hemşireler gibi bazı meslek gruplarında bulunan yıpranmanın alanının genişletilmesi de gündemde. Ancak AK Parti’li kaynakların dillendirdiğine bakılırsa 50 yaş kriteri önemli bir eşik olarak çıkacak karşımıza.

EYT için Almanya ve Finlandiya modelleri yakından inceleniyor. Almanya ve Finlandiya modelinde uygulanan formüle göre belli bir yaş kriterini sağlayan sigortalıya emekliliğine kaç yıl kalmışsa her yıl belli oranda kesinti yapılarak emekli olma imkanı sunuluyor. Emekli gerçek emeklilik yaşına ulaştığında alması gereken maaşı almaya başlıyor. Ama tabi bu emekliler bizim gibi emeklilik hakkı yasa geriye doğru işletilerek ellerinden alınmış kişiler değil. Erken emekli olmak istediklerinde kendilerine sunulan bu imkandan yararlanabilen kişiler. Bu noktanın altını da doğru çizmek lazım.

EYT’liler için bir maliyet hesabı yapan Özgür Erdursun; “Bugün Türkiye’de ortalama emekli maaşı 2680 tl’dir. Bu maaşla bakıldığında yasa bugün çıksa, EYT’lilerin devlete yıllık 19 milyar gibi bir maliyeti var. Zaten yasa çıkmasa bile yıllık 300 bin kişi emekli oluyor. Bu çalışma Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne 2022 sonunda gideceğine ve 2023 bütçesine alınacağına göre arada pek çok EYT’li emekli olmuş olacak bu süreçte” açıklamasında bulundu.

EYT’liler ise pek çok sorunla boğuşmaya devam ediyorlar. Bu sorunların en başında devlete göre çalışma hayatı içerisinde kalabilecek kadar genç, işveren göre ise çalışma hayatı içerisinde kalamayacak kadar yaşlı olmaları geliyor.

İşten çıkarılmaları durumunda geçinmek için çalışmaları gerektiğinden daha önceki maaşlarından düşük maaşlı işleri de kabul etmek durumunda kalan EYT’lilerin kavuşmak için mücadele ettikleri emekli maaşları da bundan etkileniyor.

Özgür Erdursun, “EYT’lilerin yüksek maaşlı işyerlerinden düşük maaşlı işyerlerine geçmeleri ve bu nedenle emekli maaşlarının düşmesi riskini ortadan kaldırmak için hükümet acilen bir çalışma yapmalı ve kayıt dışı çalışmayı teşvik etmek yerine ortadan kaldırmalıdır!” diyor.

Peki, çeşitli modeller ve 50 yaş kriteri üzerinde duran hükümetin en iyi ihtimalle önümüzdeki 1 buçuk 2 yıl içerisinde uygulamaya geçireceği EYT modeli vatandaşta karşılığını bulur mu?

Sıklıkla EYT’lilerin düzenlediği toplantılara katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun’un bu soruya verdiği yanıt gayet net; “8 Eylül 1999 tarihine kadar hangi emeklilik şartları geçerliyse o şartlarla emekli edilmeliler. Diğer formüllerin hiçbiri EYT’lileri memnun etmez!”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla