Connect with us

TÜRKİYE

BAKAN DERYA YANIK: KADINA YÖNELİK ŞİDDET EN BAŞTA AİLENİN DÜŞMANIDIR

Yayınlanma tarihi:

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen programda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Şiddetin yaş, milliyet, eğitim ve kültürel değerleri gözetmeksizin hemen her ülkede yoğun olarak yöneldiği kesimlerden biri ise maalesef kadınlar. Kadına yönelik şiddet en başta ailenin düşmanıdır” dedi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle İstanbul Kongre Merkezi’nde 2023 Yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı programı düzenlendi. Programa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Programda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de yer aldı. 

Bakan Derya Yanık burada yaptığı konuşmada, “Şiddet olgusu, kişilerin hayat kalitelerini büyük ölçüde zedeleyen, yöneldiği kişi ve gruba zarar veren sosyal sorunların başında geliyor. Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon insan, şiddet sebebiyle hayatını kaybediyor. Şiddetin yaş, milliyet, eğitim ve kültürel değerleri gözetmeksizin hemen her ülkede yoğun olarak yöneldiği kesimlerden biri ise maalesef kadınlar. Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor” ifadelerini kullandı.  

 

KADINA YÖNELİK ŞİDDET EN BAŞTA AİLENİN DÜŞMANDIR

Bakan Yanık, “Kadına yönelik şiddet en başta ailenin düşmanıdır.  Bir evde şiddet varsa artık o evde yaşamanın mümkün olmadığını bize göstermektedir. Aile içi şiddetten en çok etkilenenlerin başında çocuklar gelmektedir. Bu noktada bize düşen görev, zarar gören herkesi o zarardan korumaktır. Bu vesileyle 25 Kasım bizim için, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi kamuoyunda daha görünür kılmak üzere tarihe not düşülen anlamlı bir gündür. Fakat elbette bu, şiddetle mücadelemizi bir güne indirgediğimiz anlamına gelmez.  Şiddetle mücadele, uzun soluklu bir süreçtir ve şiddet vakaları son bulana dek mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Bakanlık olarak ürettiğimiz tüm politika ve hizmetlerde önemle vurguladığımız bir nokta var. Biz çalışmalarımızı aile odaklı bir anlayışla yürütüyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

5 ANA HEDEF YER ALIYOR

2021-2025 dönemini kapsayan IV. Ulusal Eylem Planı’ndan söz eden Bakan Yanık, “IV. Ulusal Eylem Planımızda, toplumsal farkındalık, koruyucu önleyici hizmetler,  politika ve koordinasyon, adalete erişim ve mevzuat, veri ve istatistik olmak üzere 5 ana hedefimiz yer alıyor. Bu başlıkların her birinde kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Yeni dönemde de şiddetin öğrenilen bir davranış modeli olmasından hareketle Toplumsal Farkındalık çalışmalarımızı anaokullarını da kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Böylece erken yaşlardan itibaren şiddetin bir iletişim biçimi olmadığını öğretmeye ve bunun kalıcı bir biçimde yerleşmesini sağlamaya çalışacağız. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimizin sayısını 82’ye yükselttik. Önümüzdeki dönemde 7 Şiddet Önleme ve İzleme Merkezini daha illerimizde açmış olacağız. İçişleri Bakanlığımız koordinasyonunda Elektronik kelepçe kapasite sayısını yüzde 50 oranında artırdık. KADES uygulamasını indiren kadın sayısı 4 milyonu aştı” diye konuştu. 

 

ŞİDDETE HEP BİRLİKTE DUR DİYECEĞİZ

Bakan Yanık, “Şiddetin etkilerini azaltma ve mağduru güçlendirme çalışmalarımızın yanında faile yönelik rehabilitasyon ve eğitim süreçlerini de bu dönemde yaygınlaştıracağız. Failin şiddeti, hakkı kendinde saklı bir yöntem olarak görmemesi için önlemler alacağız. Şiddete sıfır tolerans anlayışının tüm plan, program ve politikalarda yer almasını temin etmek üzere tüm paydaşlarımızla güçlü bir koordinasyon sağlayacağız. Yeni dönemde adalete erişim ve mevzuat hedefi kapsamında adli süreçlerde kadınların haklarını daha aktif kullanmaları için kolaylaştırıcı tedbirleri alacağız. 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması ve uygulamadaki sorunların giderilmesine öncelik vereceğiz. Kadına yönelik siber şiddetle mücadele ve internetin güvenli kullanımına yönelik özel içerikler hazırlayacağız.  Akademik çalışmaları ve saha çalışmalarını kesintisiz devam ettireceğiz.  Şiddeti önlemek üzere oluşturacağımız politikaları sahadaki tespitlerimiz doğrultusunda planlayacağız. Mağdura, şiddetin bir kader olmadığını, faile ise sorunların şiddet uygulanarak çözülemeyeceğini öğretmeye kararlıyız. Şiddete hep birlikte dur diyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla