Connect with us

SAĞLIK

Alzheimer hastalığına karşı bilinç oluşturmak için güç birliğine gidildi

Yayınlanma tarihi:

Siemens Healthineers Türkiye, kamuoyunda farkındalık oluşturmak ve sağlık okuryazarlığını artırmak amacıyla sürdürdüğü projelerine devam ediyor.  21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Siemens Healthineers liderliğinde Türkiye Alzheimer Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı ve BİMTAŞ iş birliğiyle Alzheimer hakkında bilinç oluşturma hedefi ile bilgilendirici bir kitapçık tasarlandı. Hastalık ve hasta bakımı ile ilgili bilgilerin yer aldığı kitap hafıza güçlendirici çeşitli bulmaca ve mandalalardan oluşuyor.  Kitabın dağıtımı ise İBB iş birliğiyle gerçekleştirilecek.

Siemens Healthineers Türkiye, Haziran 2022’de kamuoyu ile paylaştığı Sağlık Okur Yazarlığı Araştırma Raporu doğrultusunda kamuoyunda sağlık okuryazarlığı ve bilinci oluşturma amaçlı çalışmalarını sürdürüyor. Siemens Healthineers Türkiye son olarak 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında Türkiye Alzheimer Derneği, İBB Sağlık Dairesi Başkanlığı ve BİMTAŞ iş birliğiyle yürüttüğü örnek bir çalışmaya öncülük ediyor. Dünya Alzheimer günü için planlanan projede, kamuoyunun dikkatini Alzheimer hastalığına çekmek amacıyla, içeriğinde Alzheimer hastalığı ve hasta bakımı hakkında bilgilendirmelerin de bulunduğu bir bulmaca ve mandala kitapçığı hazırlandı. Türkiye Alzheimer Derneği’nin uzman görüş ve önerileriyle hazırlanan kitapçık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İBB Halkla İlişkiler Dairesi tarafından, yerinde çözüm ve mobil çözüm noktalarında İstanbullulara ulaştırıldı.

TÜRKİYE’DE HER 10 AİLEDEN BİRİNİN ALZHEİMER HASTASI AKRABASI BULUNUYOR

Alzheimer’ın habercisi olan belirtilere hâkim olmak, hastalığın teşhisi ve kesin tanısı için hayati önem arz ediyor. Hastalığın teşhisi için hasta ve yakınlarının dikkat etmesi gereken hususları paylaşan Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Dr. Başar Bilgiç “Yaşla gelen ciddi ve günlük hayatı etkileyen unutkanlıklar, karar vermekte güçlük çekme, ruh hali veya duygu değişiklikleri hastalık için ciddiye alınması gereken çok önemli bulgular. Bu bulguları hem kendinde hem de yakınlarında gözlemleyenlerin doktora başvurması oldukça önemli” diyerek hasta yakınlarının önem vermesi gereken hususlara değindi. Bilgiç: “Her 10 aileden birinin Alzheimer hastası akrabası var. Ülkemizde toplumun en hızlı büyüyen kesiminin yaşlılardan oluştuğu düşünüldüğünde, bu rakamların daha da artması bekleniyor” dedi.

SİEMENS HEALTHİNEERS ÇÖZÜMLERİ TEŞHİS SÜRESİNİ AZALTIRKEN KESİN TANIYI DA KOLAYLAŞTIRIYOR

Yaşla birlikte ilerleyen ve basit gündelik işlerin bile yerine getirilmesinde sorunlar yaratan unutkanlık, Alzheimer hastalığının belirtisi olabiliyor. Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi Alzheimer’ın da erken teşhisi hastalığın izlenmesi ve yavaşlatılması için kritik önem arz ediyor. Siemens Healthineers, bilgisayarlı görüntüleme sistemleriyle başta Alzheimer olmak üzere nörolojik hastalıkların tanı ve teşhisi için çözümler üretiyor. Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Enis Sonemel “Siemens Healthineers olarak geliştirdiğimiz görüntüleme sistemlerimizle hastalıkların erken ve doğru teşhisi için çözümler üretiyoruz. Bu çözümlerimizden bir tanesi de nöroloji alanında geliştirdiğimiz bilgisayarlı görüntüleme sistemlerimiz. Yapay zekâ tabanlı çözümlerimiz manyetik rezonans görüntüleme (MR) muayenelerinde kullanılarak parkinson, Alzheimer veya farklı demans hastalıklarının teşhis edilme sürecine yardımcı oluyor” dedi.

Sonemel sözlerini “Siemens Healthineers olarak geliştirmekte olduğumuz teknolojilerle toplum sağlığına sunduğumuz katkıların dışında, sağlık okuryazarlığının ve toplumsal farkındalığın artmasını çok önemsiyor; bu alanlarda fayda sağlamak üzere çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Haziran ayında detaylarını paylaştığımız Sağlık Okuryazarlığı Araştırmamız sonrasında bu alanda önemli ölçüde farkındalık oluşturduk. Kamuoyunda bilinç oluşturmak amacıyla çalışmalarımızı çeşitlendirmek ve sürdürmek istiyoruz.  21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ne yönelik olarak bilgilendirici kitapçığımız da bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz projelerden birini oluşturuyor” şeklinde sonlandırdı.

ALZHEİMER GELECEKTE DAHA FAZLA GÜNDEMİMİZDE OLACAK

İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit de şunları söyledi:

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun “Sağlıklı kent, sağlıklı yaşam” vizyonuyla sürdürülebilir, sağlıklı bir yaşam sunmak için toplumun halk sağlığını önceliklendirerek koruyucu, önleyici tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yurttaşlarımıza sunuyoruz. Sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini hayata geçirerek dünyada ve Türkiye’de birçok belediyeye ilham kaynaği olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kuşkusuz en önemli hizmetlerini toplum sağlığı alanında Sağlık Dairesi Başkanlığı çatısı altında; ayakta teşhis ve tedavi, evde sağlık, psikolojik danışmanlık, vektörlerle mücadele, yaşlı bakım, bağımlılıkla mücadele ve rehabilitasyon hizmetleri gibi geniş bir yelpazede halkımıza sunuyoruz.Ücretsiz vermiş olduğumuz bu hizmetlerden vatandaşlarımız Alo 153 çözüm merkezi üzerinden kolaylıkla faydalanabiliyorlar diyen Eryiğit; proje ile ilgili şunları ifade ediyor: “Türkiye’de yaşlanmaya paralel artış gösteren Alzheimer hastalığında hasta sayısı her geçen yıl artış göstermektedir. Yakın gelecekte dünyanın en fazla Alzheimer hastasına sahip ülkelerinden biri olabiliriz. Bu öngörü doğrultusunda önleyici bir faaliyet gerçekleştirerek Alzheimer hastalığı ve Alzheimer hastalarının bakımı hakkında halkımızı bilgilendirerek fayda sağlamayı amaçlıyoruz.”

BİMTAŞ Genel Müdürü Özgür Bora Yaprak ise “BİMTAŞ olarak kenti ilgilendiren tüm konular doğal olarak gündemimizde yer alıyor. Çalışmalarımız kapsamında kentin geleceğine dair projeleri yaparken aynı zamanda güne dokunan projelerin paydaşı olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Kentimizi ve kent yaşantımızı ilgilendiren tüm alanlarda sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek ve toplumun ilgili kesimlerine dokunan çalışmalara paydaşlık yapmanın hepimizin hem bireysel, hem de kurumsal görevleri arasında yer aldığına inanıyorum. Sağlıklı kentlerin koşulu olarak sağlıklı vatandaşların öneminin farkındayız. Bu doğrultuda sağlık okuryazarlığı ve farkındalığı sağlamayı amaçlayan bu projede yer almak bizim için oldukça kıymetli. Sayıları 300 bini aşan Alzheimer hastası yaşlımız bizim için aileleriyle bir bütün olarak önem taşıyor. Bu nedenle sadece hastaları değil hane halkındaki diğer kişileri de kapsayan önleyici ve destekleyici nitelikteki bu kitapçığı önemli ve değerli buluyorum” dedi.

 

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla