Connect with us

2000 Sonrası SGK'lılar

2000 sonrası SGK başlangıcı olanlar için erken emeklilik müjdesi! 1 milyondan fazla kişiye 5 yıl erken emeklilik fırsatı

Meclis’e sunulması planlanan yeni torba yasa ile Bağ-Kur’lular için önemli bir düzenlemeye gidiliyor.

Yayınlanma tarihi:

Bağ-Kur'luların Emeklilik Prim Gün Sayısı 7.200'e Düşüyor! 5 YIL ERKEN EMEKLİLİK: İşte Detaylar ve Ödeme Tarihleri!

Yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendiren düzenleme ile prim ödeme süresi kısaltılıyor ve emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı azaltılıyor. Bu adım, emeklilik hayali kuran bireylerin daha kısa bir sürede emekli olma imkanına kavuşmalarını mümkün kılacak.

Meclis’e sunulacak yeni torba yasa ile Bağ-Kur’luların prim şartı 9 bin günden 7200 güne çekilecek. Bu sayede 1800 gün kazanan Bağ-Kur’lular, 5 yıl daha az prim ödeyebilecekler. Bu düzenleme, EYT’lileri de yakından ilgilendirecek.

Yapılacak düzenleme ile esnafların emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK’lı çalışanlarla eşitlenecek. Bu sayede esnaflar, 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecekler.

SGK’lı çalışanlar ile Bağ-Kur’lu çalışan arasında 1800 gün, yani 5 yıllık süre farkı ortadan kalkacak. Prim düzenlemesi, erken emeklilik imkanının yanı sıra yüzde 20 daha yüksek emekli aylığı almayı mümkün kılacak.

Giriş tarihine göre değişecek

2008’de gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformu ile işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur’lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak uzatıldı.

Bu durum, Bağ-Kur’luların daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalmasına neden oldu. SSK’da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken Bağ-Kur’da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

Düzenleme ile 2008-2015 yılları arasında Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya başlayanlar da 7200 prim günüyle emekli olabilecekler. Bu sayede 1 milyonun üzerindeki kişiye 5 yıl daha erken emeklilik olanağı sunulacak.

Örneğin, 2009 yılında Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya başlayan bir kadın, 7200 prim günüyle 53 yaşında emekli olabilecek.

Düzenleme, EYT’lileri de yakından ilgilendirecek. EYT’liler, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ancak emeklilik koşullarını henüz sağlamamış kişiler olarak tanımlanıyor. EYT’liler, emeklilik için gerekli yaş, prim ve sigortalılık sürelerini tamamlamış ancak emeklilik yaşı geldiğinde yaş şartı getirildiği için emekli olamıyor.

Düzenleme, EYT’lilerin de mağduriyetini giderecek bir adım olarak görülüyor. Düzenleme ile EYT’liler, Bağ-Kur’lu olarak çalışmaya başlamışlarsa 7200 prim günüyle emekli olabilecekler.

Düzenlemenin, Meclis’te kabul edilmesi halinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla