Connect with us

EYT

Türkiye Gazetesi’nden flaş EYT haberi!

Yayınlanma tarihi:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı EYT çalışmalarında sona gelindi. EYT sigorta başlangıç yılı için yeni teklif devrede. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan kişileri kapsayacak ve ilk etapta yaklaşık 1,5 milyon kişiyi emekli edecek sistemin kapsamı genişleyebilir. Masadaki son taleplere göre EYT başlangıç süresinin 8 Eylül 1999 sonrasına çekilmesi gündeme geldi. Süre uzatılırsa daha fazla kişi emekli olabilecek.

Yaşa takılanlar için yeni düzenleme masada! Yaş şartı nedeniyle emekli olamayan milyonlarca kişinin gözü kulağı Aralık’ta Meclis’e gelecek düzenlemede. Hükümet kanadından yapılan son açıklamalara göre, EYT ve sözleşmeli personelin kadroya geçişi Aralık ayında tamamlanacak. Düzenleme çıkmadan EYT’lilerin yeni talepleri de gündeme geliyor. HAK-İŞ’in talebi sigorta başlangıç tarihinin genişletilmesi oldu.

EN KÖTÜ İHTİMALLE 2023’TE

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve kamuda çalışan personelin kadroya alınması hakkında hazırlanan kanun teklifleri hakkında açıklama yaparak “Aralıkta yapma planımız söz konusu. Tabi bütçe takvimi ve sonrasında meclisin çalışıp çalışmayacağı çerçevede değerlendireceğiz. En kötü ihtimalle bunun 2023 başında yasalaşmasına şahit olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

HAK-İŞ’TEN TARİH TALEBİ

HAK-İŞ Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, EYT bekleyenleri heyecanlandıran bir açıklamaya imza attı. Öz, açıklamasında “1999 yılı içerisinde işe başlamış olanlarının tamamının söz konusu EYT düzenlemesinden yararlandırılmasını arzu ediyoruz.” diye konuştu.

KAPSAM GENİŞLEYEBİLİR

1999 kapsama formülü hayata geçerse, emekli olan kişilerin sayısı artacak. Şu anki düzende EYT’lilerin 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olması gerekiyor. Bu tarihten önce işe başlayan kişilerde emeklilik yolu açılabilecek.

Masadaki formül yasaya eklenirse, 8 Kasım veya 8 Aralık’ta sigortalı olan bir çalışan da emekli olabilecek.

İLK ETAPTA 1,5 MİLYON KİŞİ

EYT düzenlemesi kapsamında ilk etapta prim ve yıl şartını tamamlamış kişilerin hemen emekli olması bekleniyor. Sonrasında kademeli emeklilik devreye girecek. Prim ve yıl şartlarını dolduran kjişiler emekli olabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Yaş şartını kaldırırsak, emekli olabilecek hizmet süresi ve primi ödeme gün sayısı tutan diğer iki şart var; yani prim ödeme gün sayısı ve hizmet süresini dolduran, prim gün sayısı tutan hizmet süresi tutan bu şartları kaldıramayız. Bu şartlar duruyor, bu şartları dolduran yaklaşık 1,5 milyon kişi var.” açıklamasını yapmış ve sistem hakkında bilgiler vermişti.

Uzmanlara göre, çalışanların 5.000 gün üzerinden prim hesabını yapması gerekiyor. Aranacak en öncelikli şartlardan birisi prim gün sayısı olacak. Tahminler, 5.000 gün sayısını dolduranların ilk etapta emekli olacağını belirtiyor.

Prim günü eksik olanların ise askerlik borçlanması veya doğum borçlanması ile prim günlerini tamamlaması gerekiyor. Bağ-Kur’dan sigortası bulunanlar da ihya ile prim günlerini tamamlayabilir.

Geçmişte sigortasız çalıştığınız dönemleri de primlerinize ekletebilirsiniz. Hizmet tespit davası açarak bu günleri kazanabilir ve prim gün sayısına ekleyebilirsiniz.

SGK’ya dilekçe verme yoluyla isteğe bağlı sigorta yapılabilir. Bu şekilde dışarıdan prim ödeyerek prim günlerini tamamlayabilir ve emekliliğe hak kazanabilirsiniz.

Kısmi emeklilik adı verilen sistemle de 3600 gün yani 10 yıl çalışmayla emekli olunabiliyor. Kısmi emekli olmak için mevcut şartlarda kadınlarda 52-58, erkeklerde 56-60 yaşları baz alınıyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla