Connect with us

EKONOMİ

Tarım sektöründe işçi bulma sorunu büyüyor! Günlüğü 666 TL’ye çalışacak işçi bulunamıyor

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, yaptığı açıklamada, tarım sektöründe işçi bulma sorununun büyüdüğünü belirterek, “Kendi çocuklarımızı tarıma kazandırmamız gerekir. Bu olmadan nereye kadar gideriz?” dedi.

Yayınlanma tarihi:

Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, yaptığı açıklamada, tarım sektöründe işçi bulma sorununun büyüdüğünü belirterek, “Kendi çocuklarımızı tarıma kazandırmamız gerekir. Bu olmadan nereye kadar gideriz?” dedi.

Alp, Antalya’da son 10 yıl içinde 20 bin üye sayısının 40 bini aştığını belirterek, “Tarımdaki yevmiye fiyatları 666 TL oldu. Buna rağmen işçi bulmakta zorlanıyoruz, çalışmak istemiyorlar. İşini yaptırmak için 750 TL dahi verenler var” dedi.

ÇKS kayıtlarının bittiğini ancak uzatılması gerektiğini ifade eden Alp, “Yüzde 60 çiftçimiz yaptırdı, geri kalan yaptıramadı. ÇKS kayıtlarının yapılması gerekir. Ne kadar arazimizin ekildiğini tespit etmek için miras hukuk yasasının işletilmesi gerekir. Bir vatandaşımız kardeşlerinin yerinde ekim yaparken kardeşleri imza atmayınca bunu kayıt altına alamıyor. ÇKS kayıtlarımızın zamanında yapılması gerekir, şuanda uzatıldığına dair bir karar yok. Uzatılması bizim için faydalı olacaktır. ÇKS kaydı olmayan çiftçilerimiz hibe desteklerinden faydalanamıyor” diye konuştu.

Tarım sektöründe çalışacak işçi bulma sorununun büyümesinin nedenleri arasında enflasyon, işsizlik ve gençlerin tarıma ilgisizliği gösteriliyor.

İşsizlik oranındaki artış, gençlerin iş bulma umudunun azalması ve enflasyon nedeniyle tarım sektöründe çalışmak cazip olmaktan çıkıyor. Ayrıca, gençlerin tarım sektörünü modern ve teknolojik bir sektör olarak görmemesi de işçi bulma sorununu tetikliyor.

Bu sorunun çözümü için tarım sektörünün daha cazip hale getirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda, tarım sektörünün modernleştirilmesi, gençlerin tarıma ilgisinin artırılması ve işsizlik oranının düşürülmesine yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla