Connect with us

YEREL

İstanbul Anadolu Yakası’nda Havalimanına Metro ile Ulaşım Başlıyor

Yayınlanma tarihi:

İstanbul’un ikinci, anadolu yakasının ise tek havalimanı olan Uluslararası Sabiha Gökçen Havalimanı, açılışından 21 yıl sonra ilk kez raylı sistemle buluşuyor. 8 Ocak 2001’de yani tam 21 yıl önce hizmete giren havalimanı yıllar içinde artan yolcu trafiği ile yeni terminal binaları eklenerek kapasite arttırımına gitmişti. Havalimanında aktif bir pist bulunurken inşaatı devam eden ikinci pistin açılmasıyla yolcu trafiğinin daha da artması bekleniyor.

21 yıl sonra metroya ulaşacak Sabiha Gökçen, İstanbul’un metroyla ulaşabilen ilk havalimanı olmayacak fakat tek havalimanı olacak. 20 Aralık 2002’te metroya kavuşan Atatürk Havalimanı, 6 Nisan 2019’da yolcu trafiğine kapatılınca İstanbul’da metro ile havalimanına ulaşma devri kapanmıştı. İstanbul üç yıllık kesintinin ardından metro ile tekrardan havalimanına ulaşabilecek.

Kasım 2022’de 3 Yıllık Kesintinin Ardından Avrupa Yakası da Havalimanına Metroyla Ulaşabilecek

Öte yandan Atatürk Havalimanı’nın devre dışı kalmasıyla hizmete alınan İstanbul Havalimanı’nda da metro çalışmalarında sona gelindi. M11 kodu ile hizmet verecek İstanbul Havalimanı – Kağıthane metrosu’nun da Kasım ayında hizmete girmesi bekleniyor.

İlk etapta M7 Kağıthane İstasyonu’na kadar açılacak olan hat İstanbul metro ağına bağlanmış olacak. Kasım ayında Kağıthane M7 istasyonunda aktarma yapılarak Mahmutbey – Tekstilkent – Alibeyköy – Kağıthane – Çağlayan yönüne ya da M2 Mecidiyeköy İstasyonuna ulaşılabilecek. Öte yandan M7 hattının da Fulya ve Yıldız istasyonları da yıl sonuna kadar hizmete girecek.

Hattın Mayıs 2023’te Gayrettepe’ye uzatılarak Metrobüs ve M2 metroları ile birleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu hat aynı yıl içinde Halkalı tarafına da uzatılacak.

Sabiha Gökçen Metrosu’na Nereden Ulaşılır?

Sabiha Gökçen hattı, M4 kodu ile hizmet veren Kadıköy-Tavşantepe metro hattının devamı olarak inşaa edildi. M4 hattı bundan sonra Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı metrosu olarak anılacak. Hat Kadıköy Rıhtım’dan başlayıp Ayrılıkçeşmesi durağında Marmaray ile kesişiyor. Daha sonra D100 karayolu üzerinden Ünalan’da Metrobüs hattıyla kesişiyor. Göztepe – Yeni Sahra – Kozyatağı – Bostancı – Maltepe – Kartal – Tavşantepe güzergahında D100 karayolunu takip eden metro Tavşantepe’den sonra Kurtköy’den geçerek Sabiha Gökçen’e ulaşacak.

Hali hazırda M4 metrosu Kadıköy’de deniz hatları ile İstanbul’un pek çok iskelesine bağlı durumda. Örneğin Beşiktaş’tan Sabiha Gökçen’e gitmek için deniz yolu ile Kadıköy’e geldikten sonra M4 metrosunu kullanmak yeterli olacak.

Yılbaşında açılması planlanan M8 metro hattı ile birlikte Bostancı Adalar iskelesinde başlayan ve minibüs yolu üzerinden Şenesenevler, Ayşekadın’dan geçerek Kozyatağı’nda M4 ile kesiştikten sonra Ataşehir – Dudullu yönüne devam edecek M8 hattına ulaşan yolcular da Kozyatağı aktarması ile havalimanına tek atkarma yaparak ulaşabilecekler.

Sabiha Gökçen’e Metro ile Kaç Dakikada Ulaşılabilecek?

Havalimanına ulaşım süreleri de belli oldu. Yapılan açıklamalara göre M4 hattının şu anki son istasyonu Tavşantepe’den havalimanına sadece 10 dakikada ulaşılabilecek. Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nden ise yolculuk 12 dakika sürecek. Hattın en başındaki Kadıköy’den ise Sabiha Gökçen’e ulaşmak 45 dakikayı bulacak.

Sabiha Gökçen Havalimanı’na Otomobille Nasıl Ulaşılır?

SAW kodu ile hizmet veren Sabiha Gökçen havalimanına bugüne kadar ulaşım özel araç ve otobüslerle sağlanıyordu. Özel araçlar için bölgede pek çok farklı otopark hizmeti veren şirket bulunuyor. Belediye iştiraki olan İspark da bu şirketlerden biri. Aracınızını yakındaki bir İspark noktasına bırakarak ücretsiz shuttle ile havalimanına ulaşmak mümkündü. Ekim 2022 itibariyle İspark’ın günlük otopark ücreti 30 TL karşılığında bu servislerden ücretsiz olarak yararlanılabiliyordu. Ayrıca bölgede Pendik Belediyesi’ne ait Pentaş’ın yanı sıra birkaç özel şirketin de benzer şekilde hizmeti devam ediyor.

Elbette havalimanı içinde de bir otopark mevcut. Gazi ve engelli vatandaşlara 15 gün ücretsiz olan havalimanı otoparkının günlüğü otomobiller için 73.25 TL iken 4 gün üzeri parklanmalarda abonman ile günlük ücret inebiliyor. Aylık abonelik durumunda aylık 520 TL ödenirken bu tutar günlük 17 TL’ye kadar inebiliyor. Dolaysıyla 15 günden uzun parklar için havalimanı otoparkı daha hesaplı bir seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Toplu taşıma tarafında ise Havaist ve Havabüs gibi şirketler hizmet sunuyor. Kadıköy, Yeni sahra ve Taksim’den bu şirketlerle havalimanına ulaşmak mümkün.

İETT Hatları ile Sabiha Gökçen Havalimanı’na Nasıl Ulaşılır?

İstanbul’un toplu taşıma sağlayıcısı olan İETT’nin de pek çok hattı Sabiha Gökçen’e ulaşmayı sağlıyor. Bugün itibariyle hizmet veren İETT hatları şunlar:

E3 – 4. Levent – Sabiha Gökçen Havalimanı
E9 – Bostancı – Sabiha Gökçen Havalimanı
E10 – Kadıköy – Kurtköy – Sabiha Gökçen Havalimanı
E11 – Kadıköy – Sabiha Gökçen Havalimanı
16S – Sabiha Gökçen Havalimanı – Metrobüs Uzunçayır
MR60 – Pendik YHT – Sabiha Gökçen Havalimanı
130H – Deniz Harp Okulu – Sabiha Gökçen Havalimanı
132H – Pendik YHT – Sabiha Gökçen Havalimanı
131C – Sultanbeyli/Necip Fazıl Metro – Sabiha Gökçen Havalimanı
122H – 4.Levent – Yenişehir – Istanbul Sabiha Gökçen Havalimanı

Bu hatların metro başladıktan sonra yeniden düzenlenmesi ve sefer sıklıklarının azaltılması bekleniyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı’na Bursa ve Kocaeli’nden Ulaşım

Sabiha Gökçen Havalimanı konumu itibariyle Kocaeli il sınırlarına oldukça yakın olduğu için Kocaeli’ne de hizmet veriyor. Öte yandan hizmete alınan Osmangazi Köprüsü ve İzmir otoyolu sayesinde Bursa’ya da oldukça yakın. Otomobille 1,5 saat otobüsle 2 saat gibi bir sürede Bursa’dan Sabiha Gökçen’e ulaşılabiliyor.

Sabiha Gökçen’e sadece İstanbul’dan değil Kocaeli ve Bursa’dan da otobüs ile ulaşım mümkün. Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Burulaş’ın BBBUS hizmeti ile Sabiha Gökçen’e Bursa’nın pek çok noktasından ulaşmak mümkün. İstanbul’un doğu komşusu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de 250 numaralı İzmit Otogar – Sabiha Gökçen Havalimanı hattı ile İzmit’teki havayolu yolcularını taşıyor.

Ayrıca zaman zaman Eskişehir gibi bölgelerden şehirlerarası otobüs şirketlerinin Sabiha Gökçen’e otobüs seferleri düzenlediği biliniyor.

Şehirler Arası Trenle Sabiha Gökçen’e Ulaşım

Metronun Sabiha Gökçen’e ulaşmasıyla birlikte tüm gözler bir diğer raylı sistem hattına odaklanacak. Hali hazırda Sabiha Gökçen’e gidecek olan M4 metro hattı Marmaray hattından uzakta kalıyor.

Trenle Sabiha Gökçen’e ulaşmak için Hızlı Trenden inilerek Marmaray hattına geçilmesi ve Ayrılıkçeşme’den M4 hattına aktarma yapılması gerekiyor. Hızlı trenle Edirne yönünden gelen yolcular için bu durum sorun yaratmazken Ankara yönünden gelenler için yolculuk süresi oldukça uzamış olacak.

Bu durumun engellenmesi için M10 metro hattı projesi de devam ediyor. M10 tamamlandığında Pendik YHT istasyonunda inen bir yolcu M10’a geçerek M4 hattının istasyonuna ulaşabilecek. M10 hattı için Kaynarca Merkez ve Pendik YHT istasyonlarının 2024 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

M10 hattı tamamlandığında Türkiye’de ilk kez YHT hatları havalimanı ile birleştirilmiş olacak.

Öte yandan Marmaray hattı ile birlikte çalışan YHT hattı için yeni bir güzergah çalışması da mevcut. Projeye göre Gebze’de Marmaray hattı sebebiyle tek hatta düşen YHT, kuzeyden ayrı bir kol halinde önce Sabiha Gökçen Havalimanı’na sonra da Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında hizmete alınan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçerek İstanbul Havalimanı’na bağlanacak ve hat Edirne yönüne devam edecek. Bu projenin henüz ihalesi yapılmadığı için açılış tarihi belli değil. “Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı- Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı- Çatalca-Halkalı Hızlı Tren Projesi” olarak ifade edilen bu hattın ihalesinin 2023’te açılışının da 2030’u bulması bekleniyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla