Connect with us

EKONOMİ

Açlık Sınırının Altında Yaşamak İstemiyoruz Diyen Emekliler Yarın Mitingde

Yayınlanma tarihi:

Açlık Sınırının Altında Yaşamak İstemiyoruz Diyen Emekliler Yarın Mitingde

Temmuz ayındaki beklenen zammı alamayan ve açlık sınırının altındaki en düşük emekli aylığıyla geçinmek zorunda kalan emekliler, yarın İstanbul Kartal’da büyük bir miting düzenlemeye hazırlanıyor. Mitingde, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılmasını talep eden emekliler, aynı zamanda ‘adil bir kademeli geçiş sistemi’ isteyecekler.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından yapılan çağrı ile yarın saat 13:00’te Kartal Meydanı’nda gerçekleştirilecek olan mitinge çeşitli emekli dernekleri de katılacaklar.

Mitingde, ‘en düşük kök aylık ile emekli ikramiyelerinin asgari ücret seviyesine çıkarılması’ ve ‘tüm emekli aylıklarının da en az asgari ücrete yapılan zam oranında artırılması’ gibi taleplerin yanı sıra, 9 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar için adil bir kademeli geçiş sistemine geçilmesi de istenecek.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emeklilerin kök aylıklarının 4 bin 500 liraya kadar düştüğünü hatırlatarak, bunun Hazine desteğiyle 7 bin 500 liraya çıkarılmasını ‘ucube bir uygulama’ olarak nitelendirdi. Çerkezoğlu, 2008 yılında kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik koşullarının zorlaştırıldığını ve emekli aylıklarının sistematik bir biçimde düşürüldüğünü belirtti. “En düşük emekli aylığı 7 bin 500 lira deniliyor ama aslında 4 bin 500 lira. Yani bırakın yoksulluk sınırını, açlık sınırının altında kalan bir aylıktan bahsediyoruz. Bu koşulların değişmesi, iyileştirilmesi lazım” diye konuştu.

Çerkezoğlu ayrıca yapılacak zamların sadece telafi iyileştirmelerle değil, kalıcı çözümlerle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yarınki mitingde dile getirecekleri talepleri şu şekilde sıraladı:

  • En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalı, geri kalan tüm emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da en az asgari ücrete yapılan artış oranında artırılmalı.
  • 5 yılda 1000 liradan ancak 2 bin liraya çıkabilen ikramiyeler de pula dönmüş durumda. İkramiyelerin de asgari ücret düzeyine çıkarılması gerekiyor.

Mitingde öne çıkacak bir diğer talep ise ’emeklilikte adil bir kademeli geçiş sistemi’. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, EYT ile ilgili düzenlemede hizmet süresi ve prim gününü tamamlayan 8 Eylül 1999 girişli 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını açıklamış, bu durum bir gün farkla emekli olma hakkını kaybedenler açısından büyük bir eşitsizliğe yol açmıştı. Uzmanlar, eşitlik ilkesi gereği uyum sağlanması gerektiğini ve adil olmayan bu durum için daha yumuşak bir geçiş yapılması gerektiğini söylüyorlar.

Mitingde yer alacak derneklerden Emeklilikte Adalet Derneği’nin Başkanı Mihriban Uğurlu da bu adaletsizliği mitingde anlatacak ve adil bir kademeli geçiş sistemi talep edeceklerini belirtti.

Çerkezoğlu, emeklilikte adalet arayanlara yönelik olarak şunları söyledi: “Emeklilikte çok fazla adaletsizlik, eşitsizlik var. EYT ile birlikte çözüm bulundu ama eksik oldu. Hâlâ 5 bin gün prim mağdurları var, kısmi emeklilik mağdurları var, emeklilikte adalet arayanlar var… 8 Eylül 1999 sonrası, bir gün farkla dahi sigortalı olan iki işçinin emeklilikleri arasında 17-20 yıl fark oluştu. Emeklilik yaşı konusunda adalet ve denge sağlanmalı. 9 Eylül 1999 sonrası işe başlayanlar için adil bir kademeli geçiş sistemi kabul edilmeli.”

Mitingde ayrıca, aylık bağlama oranlarının eski düzeyine yükseltilmesi ve kapsamlı intibak düzenlemesi ile emekli aylıkları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi talepleri de gündeme gelecek. Ayrıca kıdem tazminatına yönelik endişeler de dile getirilerek, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir” denilecek.

Emekliler, yarınki mitingde bu taleplerini kamuoyuna duyurmayı ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesi için seslerini yükseltmeyi amaçlıyorlar.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla