Connect with us

EKONOMİ

2000-2008 ARASI İŞE GİRENLER DİKKAT! Malulen emeklilik için yeni şartlar: Sadece bir şartla emeklilik yaşı düşüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık sorunları nedeniyle çalışamayanlara erken emekli olma imkanı tanıyan malulen emeklilik koşullarını yeniledi.

Yayınlanma tarihi:

YAŞ ŞARTI OLMAKSIZIN EMEKLİLİK! SGK Malulen Emekli Edileceklerin Listesini Yayınladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık sorunları nedeniyle çalışamayanlara erken emekli olma imkanı tanıyan malulen emeklilik koşullarını yeniledi. Bu koşullar, 2000-2002-2004-2008 yıllarında işe girenleri ilgilendiriyor.

Yeni düzenlemeye göre, malulen emeklilik için başvuran kişinin, iş yapma yetisini yüzde 60 veya daha fazla kaybettiğini doktor raporuyla kanıtlaması şart. Bu rapor, SGK’nın yetkilendirdiği hastanelerden temin edilip SGK’ya sunulduğunda malulen emeklilik işlemleri başlatılıyor.

Malulen emekli olabilmek için en az yüzde 60 iş gücü kaybı raporuna sahip bir bireyin, en az 1.800 gün (5 yıl) prim ödemiş olması ve sigorta başlangıcından itibaren 10 yıl geçmiş olması gerekiyor.

Ancak, raporunda “Başka birisinin sürekli bakımına muhtaç” tespiti varsa, bu durumda en az 10 yıllık sigortalılık şartı aranmıyor.

Malulen emeklilik hakkı kazanmak için sigortalı olmanın yanı sıra, sağlık sorunlarının da sigorta başlangıcından sonraki bir tarihte ortaya çıkması şart. Malulen emeklilik için kabul edilen hastalıklar ise yönetmeliklerde açıkça belirtiliyor.

Malulen emeklilik için başvuru nasıl yapılır?

Malulen emeklilik için başvuruda bulunmak için öncelikle, kişinin sağlık durumunu gösteren bir rapor alması gerekiyor. Bu rapor, SGK’nın yetkilendirdiği hastanelerden temin edilebiliyor. Raporun alınmasından sonra, rapor ve diğer gerekli belgelerle birlikte SGK’ya başvuruda bulunulabiliyor.

Malulen emeklilik başvurusu için gerekli belgeler

  • İşe giriş bildirgesi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • SSK/Bağ-Kur/Emekli Sandığı hizmet dökümü
  • Sağlık raporu
  • Borçlanma talep formu (varsa)

Malulen emeklilik başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır?

Malulen emeklilik başvurusu, SGK tarafından incelendikten sonra sonuçlandırılıyor. Başvurunun sonuçlanma süresi, başvurunun yapıldığı döneme ve dosyadaki eksikliklerin olup olmamasına göre değişiklik gösterebiliyor. Genel olarak, başvuruların sonuçlanma süresi 3-6 ay arasında oluyor.

Malulen emeklilik aylığı ne kadar olur?

Malulen emeklilik aylığı, kişinin prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve brüt ücretine göre hesaplanıyor. Malulen emeklilik aylığı, en az asgari ücretin net tutarının yüzde 60’ı kadar oluyor.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla