Connect with us

Emeklilik

1800 Primi Doldurana 5 Yıl Erken Emeklilik Hakkı! EYT’yi Kaçıran Torba Yasayla Emekli Olacak! Kimler Emekli Olacak?

Yayınlanma tarihi:

1800 Primi Doldurana 5 Yıl Erken Emeklilik Hakkı! EYT'yi Kaçıran Torba Yasayla Emekli Olacak! Kimler Emekli Olacak?

Türkiye’de uzun bir süredir gündemde olan Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) primlerinin eşitlenmesi çalışmaları son aşamaya geldi ve bu önemli adımın yakın bir zamanda torba yasa ile Meclis’ten geçmesi bekleniyor. Bu çalışma, Bağ-Kur ve SSK sigortalılarını bir araya getirerek sosyal güvenlik sisteminde önemli bir değişikliği beraberinde getirecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu önemli adımın ayrıca küçük esnafı ilgilendiren bir prim indirimi programını içerdiğini açıkladı. Bu çalışma ile birlikte yaklaşık 1 milyon küçük esnaf, erken emeklilik ve daha az prim ödeme fırsatına kavuşacak.

Kimler Yararlanacak?

Küçük esnaf için başlatılan prim indirimi çalışması devam ediyor. Böylece ilk etapta 1 milyon esnaf, 5 yıl erken emeklilik ve 1,800 gün daha az prim ödeme imkanına kavuşacak. Bağ-Kur ile SSK primlerinin eşitlenmesi çalışmasında sona yaklaşılırken, çalışma tespit edilen kapsamın önemini vurguluyor. İlk aşamada, basit usulde çalışan 1 milyon küçük esnafın kapsama alınması planlanıyor. Bu kapsama girecek küçük esnafların belirlenmesinde, 10 ve altı personel kriteri üzerinde duruluyor. Böylece, kendi işini yapan ve basit usulde vergilendirilen esnaflar, erken emeklilik düzenlemesinden yararlanarak 5 yıl kazanmış olacak.

EYT’liler Ne Olacak?

Burada yasanın kapsamı büyük bir önem taşıyor. Eğer sadece küçük esnafla sınırlı kalırsa, 1 milyon kişi yararlanmış olacak. Ancak tüm Bağ-Kur’luları ilgilendiren bir kapsam olursa, bu kez yasada belirtilen tarihten sonra Bağ-Kur’lular, 7,200 gün prim ödeyerek emekli olabilecekler. Yasadan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) da yararlanmak istiyorsa, 9 Eylül 1999 tarihinden öncesini kapsaması gerekecek. Bu tarihten önce ilk defa sigortalı olan Bağ-Kur’lular için 7,200 gün yeterli olacak.

Bu çalışmalar tamamlandığında, yasadan faydalananlar emeklilik yaşına takılmadan erken emekli olabilecekler. Ancak 9 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için yaş şartı da önemli bir faktör olarak devam edecek. Sonuç olarak, bu çalışmaların Meclis’ten geçmesi ve yasal düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte, birçok kişi sosyal güvenlik sistemi açısından önemli avantajlar elde edebilir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement