Connect with us

EKONOMİ

TBMM’de EYT çıkışı! Vekiller açtı ağzı yumdu gözü!

Yayınlanma tarihi:

TBMM’de devam eden Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerine EYT konusu damga vurdu. Muhalefet milletvekilleri iktidarı ekonomi üzerinden eleştirirken EYT’lilerin haklarının verilmesi gerektiği vurgulandı.

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan muhalefet milletvekillerinden başta EYT ve 3600 ek gösterge olmak üzere toplumun farklı kesimlerinin beklentileri ile ilgili çarpıcı açıklamalar geldi.

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ MAHMUT TANAL:

“Şimdi, değerli arkadaşlar, yoksulluk arttığı için çöp toplayanların sayısı artıyor ve burada siz 30 milyon doları karşılıksız Somali’ye göndereceğinize, bunu, benim ülkemde bulunan fakir fukaraya, yoksula verelim. Onun için 84 milyon insana sesleniyoruz: Asla umutsuzluğa kapılmayınız. Cumhuriyet Halk Partisi herkesin umududur; 84 milyon insanın umududur, işçinin umududur, kâğıt toplayıcının umududur, esnafın umududur, EYT’lilerin umududur, tüm çalışanların umududur. Asla ve asla umutsuzluğa kapılmayın. Ülkeyi kötü yönettiğiniz için kâğıt toplayıcılarının sayısı arttı; bunun kabahati sizin değerli arkadaşlar. Eğer ülke iyi yönetilmiş olsaydı, bu kadar kâğıt toplayıcıları olmazdı.”

İYİ PARTİ KAYSERİ MİLLETVEKİLİ DURSUN ATAŞ:

“Ekonomik çıkmaza soktuğunuz üretici, ölümü reva gördüğünüz madenci, atanamadığı için ailesinin eline bakan üniversite mezunu, ilacını karşılayamadığınız hasta, 3600 sözü verip tutmadığınız polis, öğretmen, sağlık çalışanı, din görevlisi, yandaşlarınıza üçer beşer maaş verirken hakkını gasbettiğiniz EYT’li, kısaca zor duruma düşürdüğünüz vatandaş ilk seçimde verdiği tüm yetkiyi elinizden alıp yirmi yıllık saltanatınıza son vermeyi sabırsızlıkla bekliyor.”

İYİ PARTİ ANTALYA MİLLETVEKİLİ FERİDUN BAHŞİ:

“Genel olarak vergi kanunları hükûmet politikalarının mali anlamda bir ifadesidir. Elde edilen verginin adil bir biçimde, toplumun her kesimi arasında adilce ve eşitçe paylaşılıp paylaşılmaması vergi politikalarının en önemli unsurudur. Türkiye’de mevcut vergi politikaları tamamen güçlüyü daha güçlü kılmak, yoksulu da daha yoksul hâle getirmek üzere düzenlenmiştir. İşte, emeklilerimizin hâlini görüyorsunuz. Yılarca hizmet ettikten sonra geçim kaygısı duymadan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi imkânsız hâldedir. AK PARTİ emeklilere maaş artışı yerine harçlık vermektedir. Harçlık verirken de emekliler arasında ayrım yapılmaktadır. Bu çifte standarta, bu iki uygulamaya son verilmeli ve emeklilere bir bütün hâlinde bakılmalıdır. Devlet herkes için eşit hak ve yükümlülükler içeren bir sosyal güvenlik kurumu kurgulamak zorundadır. Devlet herkes için eşit hak ve yükümlülükler içeren bir sosyal güvenlik sistemi kurgulamakla yükümlüdür ancak bugün birçok vatandaşımız mağduriyet yaşamaktadır. Emeklilikte yaşa takılanlar, emeklilikte prim gün sayısına takılan ve emeklilik için staj ve çıraklık süresini saydıramayan dolayısıyla emeklilikte AK PARTİ’ye takılan milyonlarca vatandaşımız eşitlik ve adalet beklemektedir.”

İZMİR MİLLETVEKİLİ SERPİL KEMALBAY PEKGÖZEGÜ:

“Türkiye ekonomisinin ve vergi sisteminin çözüm bekleyen acil, yapısal sorunları ortada duruyor. O yüzden, reform yapmak için ne yapılabilir? Paradise belgelerinden başlanabilir, “Panama papers”tan başlanabilir, Pandora’nın Kutusu’ndan başlanabilir, kimler vergi cennetine vergi kaçırmış, buradan başlanabilir ama siz oradan başlamıyorsunuz; ortaya saçılan belgelere karşı susuş kumkumasındasınız.  Asgari ücretten 500 liraya yakın vergi alınırken yandaş şirketlerin vergi borçlarını siliyorsunuz. Şirketler, kurumlar yaptıkları her harcamayı vergiden düşebilirken işçi, emekli, KHK’li, işsiz, EYT’li, ev işçisi, atık işçisi, kadınlar herkes, her harcamada vergi ödüyor.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla