Connect with us

YEREL

İstanbul’a Yeni 12 Metro Hattı Geliyor

Yayınlanma tarihi:

Güncellenme tarihi:

İstanbul aynı anda 10 metro hattı inşaatının devam ettiği bir şehir olarak dünyada en çok metro projesinin eş zamanlı olarak sürdürüldüğü şehir. 2022 yılında hizmete alınacak metro hatlarının ardından yeni metro hatlarının da inşaatına başlanacak.

Günümüzde İstanbul’da işletilen raylı sistemlerin uzunluğu 262 kilometreyi aştı. 2025 yılına kadar raylı sistem ağına yaklaşık 180 kilometre uzunluğunda yeni metro ve tramvay hattının eklenmesi hedefleniyor. Böylece şehrin rayların toplam uzunluğu 400 kilometre sınırı geçerek 442 kilometreye ulaşmış olacak.

2029 yılına gelindiğinde ise raylı sistem ağının 196 kilometrelik ilave ile 637 kilometreye çıkması bekleniyor.

İstanbul’a Gelecek Yeni Raylı Sistemler Hangileri?

HIZRAY: Marmaray ve Metrobüs’e Kardeş Geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından etüt çalışmaları yapılan 12 proje bulunuyor. Bu listenin ilk sırasında HIZRAY projesi bulunuyor. 70 kilometrelik Metro hattında 13 istasyon ve 12 aktarma merkezi yer alıyor. Günde yaklaşık bir buçuk milyon yolcunun kullanacağı tahmin edilen Hızray projesi Beylikdüzü’nden başlayarak sırasıyla Esenyurt ve Kirazlı’dan geçtikten sonra Büyük İstanbul Otogarı’na varıyor. Kağıthane ve Dördüncü Levent’te de istasyonları olan metro hattı daha sonra boğazın altından Anadolu Yakası’na geçecek ve Ümraniye, Finans Merkezi, Mevlana, Veysel Karani ve Kurtköy güzergahında ilerleyen sistem Sabiha Gökçen Havalimanında sonlanıyor.

Hızray projesinin güzergahı onaylandı ve projenin konsept tasarımı ve fizibilitesi tamamlandı. Sondaj çalışmaları ile uygulamaya esas proje üzerinde çalışıyor. Yaklaşık yüz kilometre işletme hızıyla tamamıyla yer altından projelendirilen metro hattı sayesinde İstanbul’daki havalimanları böyle bir sistemde birleştirilmiş olacak. Simülasyonlar da Beylikdüzü ile Sabiha Gökçen Havalimanı arasında yolculuk süresinin yaklaşık 50 dakika sürdüğü tespit edilmiş durumda.

İspanya, İngiltere, Güney Kore gibi ülkelerde benzerleri işletim almış olan Hızray ile İstanbul’un kuzeyine doğru artan kentleşme baskısını azaltmak mümkün olacak.

İncirli – Sefaköy – Tüyap Metro Projesi

Etüt çalışması devam eden hatların ikinci sırasında İncirli – Sefaköy – Tüyap projesi bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iki ayrı proje olarak geliştirilen güzergahı tek bir hat olarak yeniden ele aldı ve Altyapı Genel Müdürlüğü’ne onaya gönderdi.

Bakırköy’den İncirli istasyondan başlayan proje; Siyavuşpaşa, Zafer ve Çobançeşme’den Sefaköy’e ulaşacak. Cennet istasyonundan sonra Küçükçekmece’de Marmaray aktarma yapması planlanan metro hattı Küçükçekmece Gölü’nü geçip öncelik Avcılar merkeze ulaşacak.

Cihangir, Mustafa Kemal, Ambarlı ve Yakuplu’yu takip ederek Beylikdüzü’ne ulaşan proje, Yıldırım Beyazıt istasyonundan sonra TÜYAP Kongre Merkezi’nde sonlanacak.

Üsküdar – Çekmeköy Metrosu Önce Sultanbeyli’ne Uzuyor Sonraki Uzatma Kurtköy’e

Üsküdar Çekmeköy projesinin ikinci aşaması olan Sultanbeyli etabında yapım çalışmaları sürüyor. Bu projenin bir sonraki etabı olan Sultanbeyli – Kurtköy uzatmasının da 2029 takvimine dahil edildi.

Sultanbeyli’den başlayan hat önce Akşemsettin istasyonuna uğrayacak. Yaklaşık yedi kilometrelik güzergah TEM’in güneyinde ilerledikten sonra Fuar alanında sonlanacak. Son istasyonu olan Kurtköy istasyonunda HIZRAY’a binerek Sabiha Gökçen Havalimanı’na kısa sürede ulaşmak mümkün olacak.

Adapazarı’ndan başlayıp Gebze ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçerek İstanbul Havalimanı’na ve Oradan da Halkalı uzanan yüksek hızlı tren hattı için Kurtköy’de bir istasyon yapılması planlanıyor.

Bir başka değişle M5 Üsküdar Çekmeköy Sultanbeyli altında yapılacak Kurtköy uzatması ile yüksek hızlı trene binmek isteyen yolcular da M5 hattından yararlanabilecek.

Esenyurt Metrosu

Mahmutbey-Esenyurt tarafında Mustafa Kemal istasyona kadar uzatan projeyi yaklaşık beş kilometre uzunluğunda Esenyurt merkezinden başlayan metro hattı Doğan Araslı Bulvarı boyunca ilerliyor. Nazım Hikmet parkından ve Esenyurt kaymakamlığı’ndan geçtikten sonra Recep Tayyip Erdoğan parkı altından D-100 karayoluna doğru dönen metro projesi Avcılar kavşağını geçip sonlanıyor.

İTÜ – Kağıthane Metrosu

Avrupa yakası’nda 2029 yılında tamamlanması hedeflenen bir diğer projede İstanbul Teknik Üniversitesi ile Kağıthane arasında uzanan yaklaşık yedi kilometrelik metro hattı. Üniversitenin Ayazağa yerleşkesinden başlayan metro ilk olarak Maslak ve Ayazağa istasyonlarına uğruyor. Metro hattını yolu Vadi İstanbul ile kesişiyor bu istasyonda inerek Seyrantepe üzerinden M2 hattına geçiş yapmak mümkün olacak. Metro hattı Şirintepe istasyonunda durduktan sonra Kağıthane ulaşıyor.

Bu proje ise tüm alındığında Kağıthane istasyonundan Kabataş, Esenyurt, M11 Gayrettepe İstanbul Havalimanı ya da HIZRAY aktarmalarını yaparak Beylikdüzü’nden Sabiha Gökçen’e kadar uzanan bir güzergahta seyahat etmek mümkün olacak.

Taksim-Okmeydanı Metrosu

Taksim Okmeydanı metro projesi üç buçuk kilometre uzunluğunda nispeten kısa bir güzergahın sahip. Proje Taksim Meydanı’ndan Tarlabaşı Bulvarı boyunca ilerliyor. Piyalepaşa Bulvarı’nı takip eden metro hattı D-100 karayolunun Okmeydanı kavşağında sonlanıyor.

Bu proje işletim alındığında Taksim istasyonunda M2 Yenikapı Hacıosman metrosuna F1 Kabataş Taksim füniküler hattında veya T2 Taksim-Beyoğlu tramvayına aktarma yapmak mümkün olacak.

Vezneciler-Fenertepe Metrosu

Yaklaşık 23 kilometre uzunluğundaki proje, İstanbul Üniversitesi istasyonundan başlıyor ve sırasıyla Saraçhane, Fatih Camii ve Edirnekapı istasyonlarında duruyor. Daha sonra Ayvansaray ve Eyüp Sultan boyunca ilerliyor ve Eyüp Sultan istasyonunda T6 aktarmasını yaptıktan sonra Rahmi Koç, Şemsi Paşa, Küçükköy istasyonlarında duruyor. Metro hattı Kabataş Esenyurt hattı ile kesişiyor.

Güzergah Esentepe, Sultangazi, Cebeci den sonra Mescidi Selam a doğru gidiyor. 3 istasyonda T4 Topkapı Mescidi Selam hattına geçiş yapmak mümkün olacak metro hattı Habibler’e uğradıktan sonra Fenertepe’de sonlanıyor.

Proje işletim alındığında felakete istasyonunda M11 Halkalı İstanbul Havalimanı hattına geçiş yapılabilecek.

Feshane-Bayrampaşa Tramvayı

Geçen sene birinci etabı işletime alınan T5 Eminönü Alibeyköy tramvay hattını Bayrampaşa’ya kadar uzatmak için projelendirilen Feshane Bayrampaşa projesi yaklaşık üç kilometre uzunluğunda. Feshane istasyonundan başlayan tramvay projesi bulvar boyunca ilerleyerek Eyüp Sultan istasyonu ulaşıyor bu istasyonda inerek Vezneciler – Fenertepe metrosuna geçiş yapmak mümkün olacak.

Daha sonra Eyüp Sultan Bulvarı’nda ilerleyen tramvay Demirkapı ve Maltepe istasyonlarında duruyor. 2029 yılına kadar hizmete sunulması planlanan tramvay hattı dışında bir başka tramvay hattı projesi daha ön plana çıkıyor.

Üsküdar – Harem Tramvay Hattı

Üsküdar ile Harem arasında bulunan İstanbul şehir haritası uygulamasında gösterilen planlamaya göre tramvay hattı Üsküdar Marmaray istasyonu çıkışında önünden başlıyor ve sırasıyla Şemsipaşa ve Rumi Mehmetpaşa istasyonlarında durduktan sonra sahil hattı boyunca ilerleyerek Kız Kulesi durağına varıyor. Daha sonra Salacak, Balıkçı Barınağı istasyonlarından geçiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanı Doç.Dr. Pelin Alpkökin’in kendi sosyal medya hesaplarından da görsellerini paylaştığı hatta, nostajik tramvayların hizmet vereceği görülürken, tramvay araçlarının bazı ülkelerdeki gibi çift katlı tramvay şeklinde inşaa edileceği görülüyor.

https://twitter.com/alpkokin_pelin/status/1551131062763388928

Altunizade-Beylerbeyi Füniküler Hattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi metro ile deniz hatlarının Entegrasyonu sağlamak ve Deniz ulaşımından daha fazla istifade etmek istiyor. Bu vizyonu desteklemek için boğazın heriki yanında yeni finüküler projeleri geliştiriliyor. Bu projelerden Biri Anadolu yakasında Altunizade ile Beylerbeyi arasında hazırlanıyor.

15 Temmuz Şehitler köprüsünün Altunizade çıkışındaki kavşaktan başlayan füniküler yaklaşık üç kilometre uzunluğunda proje işletim alındığında, Metrobüs, M5 Üsküdar Çekmeköy metrosu ve M14 Çamlıca metrosu yolcularını hızlı bir şekilde Beylerbeyi füniküler hattı aracılığı ile sahile ulaştırıp şehir hatları vapurlarının kullanabilecek.

Avcılar Sahil-İstanbul Ü. Füniküler Hattı

D-100 karayolunu kullanan yolcuları Avcılar sahilden deniz ulaşımı ile İstanbul’un diğer bölgelerine taşımayı hedefleyen füniküler proje yaklaşık iki kilometre uzunluğunda. Dr Sadık Ahmet Caddesi güneyinden başlayan raylı sistem Bülent Ecevit Parkı’nı altından geçtikten sonra Merkez Cami sokağı takip ediyor. D-100 Avcılar kavşağında son bulan proje işletime alındığında İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsü okuyan öğrenciler ve çalışan personel ile akademisyenler için alternatif bir ulaşım aksı tesis edilmiş olacak. Hali hazırda Avcılar’da yer alan İDO iskelesi ile İstanbul’un Kadıköy, Bostancı, Maltepe, Kartal hatta Pendik gibi bölgelerinde oturan öğrencilerin Avcılar Kampüsü’ne hızla ulaşımı mümkün olacak.

İDO’nun geçmişte düzenlediği Avcılar seferleri İETT’nin ring hatları ile Üniversite’ye uzanarak ulaşım sağlanıyordu.

Ortaköy – Yıldız Finüküler Hattı

Son proje ise Ortaköy’ü İstanbul’un en uzun metro hatlarından biri olan M7 Kabataş Mahmutbey Esenyurt hattı ile buluşturuyor. Yaklaşık iki kilometrelik fünüküler proje Ortaköy sahilinden başlıyor.

Muallim Naci Caddesi altından Yıldız Parkı sınırına ulaşıyor Palanga Caddesi’nin altından ilerleyen hat Balmumcu kavşağında M7 Yıldız İstasyonu’nun hemen yanında sonlanıyor.

Deniz ulaşımını raylı sistemlerle entegre etmeyi hedefleyen vizyon doğrultusunda geliştirilen proje sayesinde Ortaköy iskelesinden Anadolu Yakası’na rahat, keyifli ve konforlu bir geçişin de önü açılmış olacak.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Demirören Haber Ajansı

Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla