Connect with us

EKONOMİ

EYT’lilerin GSS’si belediyelerin inisiyatifine bırakılmamalı!

Yayınlanma tarihi:

Türkiye Gazetesi köşe yazarı İsa Karakaş, kaleme aldığı yazısında EYT’li vatandaşların Genel Sağlık Sigortası primleri ödemelerinin belediyelerin inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini dile getirdi.

Karakaş, yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesinin 23. Yılı. Sosyal güvenlikle ilgili başka hiçbir mesele bu kadar uzun sürmemiştir.

“EYT” kısaltmasının açılımını artık izah etmeye bile gerek yok… keza artık duymayan bilmeyen kalmadı…

Ancak EYT meselesini sadece emeklilik açısından değerlendirmenin eksik kalacağının altını çizmekte fayda var. Zira EYT’nin aynı zamanda istihdam ve genel sağlık sigortası boyutları da bulunmaktadır.

Bu yazımızda genel sağlık sigortası yönünden sıkıntı yaşayan EYT’li okurlarımızın durumunu irdeleyeceğim.

İŞSİZ EYT’LİLERİN MAĞDURİYETİ

Bize ulaşan çok sayıda EYT’li okurumuz 20 yıl hatta 25 yılı aşkın sigorta süresini ve primini doldurmalarına rağmen işsiz olmaları nedeniyle hâlen her ay hanelerine genel sağlık sigortası primi ve bu primlere ilişkin gecikme zammı ve gecikme cezası tahakkuk ettirilmekte olduğunu dile getirmektedir.

Bazı okurlarımız sadece 1800 gün prim yatırıp malulen emekli olanların kendileri, eş ve çocuklarının genel sağlık sigortasından faydalanmalarına rağmen kendilerinin 9.000-10.000 gün gibi çok miktarda prim yatırmalarına rağmen işsiz olmaları nedeniyle sırf asgari ücretin üçte birinden fazla gelirlerinin bulunması nedeniyle her ay GSS primi ve faizi işletilmesinin adil olmadığı hususunda yakınmaktadır.

EYT MESELESİNE BELEDİYELER BİLE EL ATTI

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ya da diğer herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeyip ödeyemeyeceklerini, ödeyeceklerse ne kadar prim ödeyeceğini belirleyen işlemler, gelir testi olarak ifade ediliyor.

Bu testi yaptırmak zorunlu değil. İkametgâhın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına müracaat ederek yapılacak gelir testi sonucunda gelirin aynı hanede yaşayan aile içinde kişi başına düşen tutarı asgari ücretin 1/3’ünün altında çıkması hâlinde GSS primi yatırmadan genel sağlık sigortasından faydalanmak mümkün olmaktadır.

Geliri asgari ücretin 1/3’ünün üstünde çıkan işsiz EYT’liler de 60 günden fazla borçlarının bulunması hâlinde genel sağlık sigortasından faydalanamamaktadır.

Bu durumda olanlarla ilgili daha önceden de birçok kez kamuoyunun gündemine de yansıdığı üzere bazı belediyeler bu işsiz EYT’lilerin GSS prim borçlarını ödemek için söz vermişti. Bu sözler belediye başkanlık seçim vaadi olarak verilmişti. Seçimden sonra da gerçekten ödenmeye başlanmıştı.

Hükûmet de en son yıl sonuna kadar Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve 4/b sigortası (Bağ-Kur) prim borcu olanların prim borçlarına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden faydalanmaları yönünde düzenleme yapmıştı. Bu süre 31.12.2021 günü sona ermişti. Nihayet dün Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla bu süre 2022 yıl sonuna kadar tekrar uzatıldı. Bu karar yerinde bir karar olmakla birlikte kalıcı bir çözüm yoluna gidilmesinin daha yerinde olacağı düşünülmektedir.

Keza işsiz EYT’liler de hem iş bulamamaktan hem emekli olamamaktan hem de GSS borçları nedeniyle mağduriyetlerini dile getirmektedir.

Hâl böyle iken belirtilen vatandaşlarımızın taleplerinin bir an önce ele alınıp belediyelerin inisiyatifine bırakılmamasının elzem olduğu kanaatindeyim…”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla