Connect with us

Emeklilik

EV SAHİPLERİNİN YASAL TAHLİYE GEREKÇELERİ NELER? Kiracılar Dikkat!

EV SAHİPLERİNİN YASAL TAHLİYE GEREKÇELERİ NELER? Kiracılar Dikkat!

Yayınlanma tarihi:

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların ortasında kalmış durumda olan ev sahipleri, kiracılarını evden çıkarmak istediklerinde hangi haklı gerekçelere başvurabilirler? Bu süreç nasıl işler ve mahkemeye taşınabilir mi? İşte, detaylı bir inceleme.

Ev sahipleri, kira gelirlerindeki azalmayı önlemek adına kiracı değişikliği yapmayı düşündüklerinde karşılarına çıkan en büyük engel, mevcut kiracılarını ikna etmektir. Ancak bu durum her zaman kolay olmayabilir ve ev sahipleri mahkeme yoluyla çözüm ararlar.

Haklı Gerekçeler Nelerdir?

  1. Kira Borcuna Sadakatsizlik: Ev sahipleri, kiracının kira borcuna sadık olmamasını haklı bir gerekçe olarak öne sürebilirler. Ancak, mahkemeye tahliye talepli dava açabilmek için kiracının bir kira sözleşmesi yılında en az 2 defa zamanında kira ödemesi yapmamış olması ve bu durumun yazılı bildirimle kiracıya iletilmiş olması gerekmektedir.
  2. Ev Sahibinin İhtiyacı: Ev sahibi, kiracının evinden çıkması için kendi ihtiyacını belgelemelidir. Ancak bu durum da mahkemede kanıtlanması gereken bir gerekçedir.
  3. Büyük Tadilat Gerekliliği: Ev sahibi, kiracısına evde büyük tadilat yapacağını söyleyerek tahliye talep edebilir. Ancak bu durumda ev sahibi, gerçekten büyük bir tadilat yapmalı ve tadilat sonrasında kiracıya ilk teklifi sunmalıdır. Aksi durumda ev sahibi, kiracıya 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat ödemek zorunda kalabilir.
  4. Aidat Ödememe, Komşularla Sorunlar: Kiracının aidat ödememesi, komşularla iyi geçinmemesi, eve özen göstermemesi, kentsel dönüşüm gibi nedenler de ev sahipleri için haklı gerekçeler olabilir. Ancak bu durumların ispatı önemlidir.

Mahkeme Süreci ve İspat

Mahkemeye taşınacak olan tahliye davalarında, ev sahiplerinin gerekçelerini somut ve belgeleyici bir şekilde ortaya koymaları gerekmektedir. İspat edilemeyen gerekçeler, mahkeme kararını olumsuz etkileyebilir.

Ev sahipleri, mahkemeye başvurmadan önce uzman bir hukuk danışmanından destek almalı ve süreci doğru yönetmelidirler. Ayrıca, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların önceden çözüme kavuşturulması için arabuluculuk gibi alternatif yöntemler de değerlendirilebilir.

Bu nedenle, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki ilişkilerin hukuki temeller üzerine kurulması ve olası anlaşmazlıkların önlenmesi her iki taraf için de önemlidir. Bu sayede, hem ev sahipleri haklı gerekçelerle tahliye taleplerini savunabilir, hem de kiracılar haklarını koruyabilirler.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla