Connect with us

EKONOMİ

Artık Sahte İlanlar Olmayacak! Ev ve Araç Satışlarında Sahte İlan Tedbirleri Yürürlükte

Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında sahte ilanlar ve spekülatif fiyat oluşumlarını önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koyuyor. Yarın başlayacak olan bu ilan yasağı, gayrimenkul ve araç satışlarını etkileyen önemli değişiklikleri içeriyor.

Yayınlanma tarihi:

Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında sahte ilanlar ve spekülatif fiyat oluşumlarını önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koyuyor. Yarın başlayacak olan bu ilan yasağı, gayrimenkul ve araç satışlarını etkileyen önemli değişiklikleri içeriyor. Artık ilan siteleri üzerinden gerçekleşecek gayrimenkul ve araç satışlarında e-Devlet kimlik doğrulaması gerekecek. Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlar, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaların neden olduğu vatandaş mağduriyetini önlemek amacıyla aldığı kararları hayata geçiriyor. Bu değişikliklerin temel amacı, ilan sitelerinde açık kimlik gizlemeye yönelik sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesini engellemektir. 1 Kasım itibarıyla, kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan veya sahibi tarafından yetkilendirilmemiş taşınmaz veya taşıtların ilanları yasaklanacak. Ancak, emlak komisyoncuları ve oto galericiler yetki belgeleri ile doğrulama yaparak ilan verebilecekler. Bu düzenleme ayrıca, ilan sitelerine üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce ikinci el taşıtın veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğünü de getiriyor. Bu sayede, sahte ilanların önüne geçilerek spekülatif fiyat artışları ve bilgi kirliliği engellenmeye çalışılacaktır. Düzenlemelere uymayanlar için her bir ihlal için 10.000 ila 100.000 TL arasında idari para cezaları uygulanacaktır. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, düzenlemenin ilan siteleri üzerinden gerçekleşecek gayrimenkul ve araç satışlarında e-Devlet kimlik doğrulamasını gerektireceğini belirtti. Ayrıca, sahte ilanlarla dolandırıcılık yaparak kayıt dışı ticaret yapan ve piyasayı yanlış yönlendiren kişilerin de engelleneceğini vurguladı. Bu sayede mağduriyetlerin azaltılması ve caydırıcı cezaların uygulanması hedefleniyor. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da, ilan portallarına sorumluluk getiren bu düzenlemenin, sahte ilanların ve yüksek fiyatların önüne geçilmesi için önemli olduğunu belirtti. Ancak, ilan portallarının bu sisteme geçiş yapmak için altyapılarını ayarlamaları gerektiği ve büyük cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini sözlerine ekledi. Kimlik bilgilerinin güvenliği konusunda endişeleri bulunan Taylan, bu nedenle bilgilerin Bakanlığa ait bir arayüzde tutulmasını önerdi. Bu düzenleme sayesinde sahte ilanlarla mücadele edilerek, gayrimenkul fiyatlarının düzeltilmesi ve ilan fiyatı ile tapu fiyatı arasındaki farkın takip edilmesi hedeflenmektedir.

Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul ve ikinci el araç satışlarında sahte ilanlar ve spekülatif fiyat oluşumlarını önlemek amacıyla yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koyuyor. Yarın başlayacak olan bu ilan yasağı, gayrimenkul ve araç satışlarını etkileyen önemli değişiklikleri içeriyor. Artık ilan siteleri üzerinden gerçekleşecek gayrimenkul ve araç satışlarında e-Devlet kimlik doğrulaması gerekecek.

Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlar, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaların neden olduğu vatandaş mağduriyetini önlemek amacıyla aldığı kararları hayata geçiriyor. Bu değişikliklerin temel amacı, ilan sitelerinde açık kimlik gizlemeye yönelik sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesini engellemektir. 1 Kasım itibarıyla, kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan veya sahibi tarafından yetkilendirilmemiş taşınmaz veya taşıtların ilanları yasaklanacak. Ancak, emlak komisyoncuları ve oto galericiler yetki belgeleri ile doğrulama yaparak ilan verebilecekler.Bu düzenleme ayrıca, ilan sitelerine üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce ikinci el taşıtın veya taşınmazın ilanına yetkili olunduğuna dair doğrulama yapma yükümlülüğünü de getiriyor. Bu sayede, sahte ilanların önüne geçilerek spekülatif fiyat artışları ve bilgi kirliliği engellenmeye çalışılacaktır. Düzenlemelere uymayanlar için her bir ihlal için 10.000 ila 100.000 TL arasında idari para cezaları uygulanacaktır.Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, düzenlemenin ilan siteleri üzerinden gerçekleşecek gayrimenkul ve araç satışlarında e-Devlet kimlik doğrulamasını gerektireceğini belirtti. Ayrıca, sahte ilanlarla dolandırıcılık yaparak kayıt dışı ticaret yapan ve piyasayı yanlış yönlendiren kişilerin de engelleneceğini vurguladı. Bu sayede mağduriyetlerin azaltılması ve caydırıcı cezaların uygulanması hedefleniyor.Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da, ilan portallarına sorumluluk getiren bu düzenlemenin, sahte ilanların ve yüksek fiyatların önüne geçilmesi için önemli olduğunu belirtti. Ancak, ilan portallarının bu sisteme geçiş yapmak için altyapılarını ayarlamaları gerektiği ve büyük cezalarla karşı karşıya kalabileceklerini sözlerine ekledi.Kimlik bilgilerinin güvenliği konusunda endişeleri bulunan Taylan, bu nedenle bilgilerin Bakanlığa ait bir arayüzde tutulmasını önerdi. Bu düzenleme sayesinde sahte ilanlarla mücadele edilerek, gayrimenkul fiyatlarının düzeltilmesi ve ilan fiyatı ile tapu fiyatı arasındaki farkın takip edilmesi hedeflenmektedir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla