Connect with us

DÜNYA

Almanya Şartları değiştirdi! Türkler çifte vatandaş olabilecek! Peki işçi olarak gitmek zorlaştı mı?

Almanya’da koalisyon hükümeti, yeni vatandaşlık yasasında önemli değişikliklere gitme konusunda anlaşmaya vardı. Tasarının çifte vatandaşlık hakkını genişletmesinin yanı sıra…

Yayınlanma tarihi:

Almanya’da koalisyon hükümeti, yeni vatandaşlık yasasında önemli değişikliklere gitme konusunda anlaşmaya vardı. Tasarının çifte vatandaşlık hakkını genişletmesinin yanı sıra, yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için şartları da hafifletecek olması, özellikle ülkede yaşayan Türkleri yakından ilgilendiriyor. Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Hür Demokratik Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan hükümet üyeleri arasında sağlanan anlaşma, vatandaşlık süreçlerinde önemli kolaylıkları beraberinde getirecek.

Yasa tasarısı, ocak ayında Federal Meclis’te görüşülmek üzere planlanıyor. Meclis’te yapılan ilk görüşmenin ardından yasanın kabul edilmesi durumunda, ülkede yaşayan Türklere çifte vatandaşlık imkanı tanınmış olacak. Bu gelişme, özellikle çifte vatandaşlık hakkı tanınan ülkeler arasına Almanya’nın da eklenmesi bakımından önem taşıyor.Tasarının yasalaşması durumunda, önceki uygulamada sınırlı olan çifte vatandaşlık hakkı genişletilecek; ayrıca yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için gereken şartlar da daha esnek hale getirilecek. “Yasal ikamet süresi” olarak bilinen bekleme süresi, mevcut 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Ayrıca, Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak adına gösterilen özel çabalar, çalışma başarısı ve gönüllü faaliyetler gibi unsurlar, vatandaşlık sürecini hızlandırabilecek.Çifte vatandaşlığı mümkün kılacak bu tasarıda, çoklu vatandaşlıklara da olanak tanınacak. Aynı zamanda, yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybetme kuralı da kaldırılacak.Ebeveynlerden birinin 5 yıl boyunca Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi durumunda, ülkede doğan yabancı çocuklar Alman pasaportu alabilecek. Ayrıca, çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını koruyarak çifte vatandaşlık statüsüne sahip olabilecek.Tasarıda ayrıca, İşgücü Anlaşması kapsamında 30 Haziran 1974’e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti’ne (Batı Almanya) ve sözleşmeli işçi olarak 13 Haziran 1990’a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti’ne (Doğu Almanya) gelen “misafir işçiler” için de düzenlemeler bulunmaktadır.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla