Connect with us

EKONOMİ

2024-2028 dönemi için sosyal güvenlik reformu planlandı! Emekli refahı artacak

Sosyal güvenlik sisteminde kapsam ve finansman genişletilecek, emekli refahı artırılacak.

Yayınlanma tarihi:

Sosyal güvenlik sisteminde kapsam ve finansman genişletilecek, emekli refahı artırılacak.

2024-2028 dönemi için hazırlanan Kalkınma Planı’nda, sosyal güvenlik sisteminde önemli reformlar öngörülüyor.

Plana göre, sosyal güvenlik sisteminin kapsamı genişletilecek, prim tabanı güçlendirilecek.

Bu kapsamda, geliri düşük olan veya belirli koşulları karşılayan vatandaşlar için özel sosyal sigorta programları oluşturulacak.

Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak.

Dijitalleşmeyle birlikte geleneksel iş yeri kavramının dışında ortaya çıkan yeni çalışma modellerinin sosyal güvenlik sistemiyle uyumlaştırılması için hukuki altyapı güçlendirilecek.

Sosyal güvenlik sistemi, emekli refahının artırılması ve kişilere ilave sağlık güvencesi sağlanması amacıyla tamamlayıcı emeklilik ve sağlık sistemleriyle desteklenecek.

Genel Sağlık Sigortası sisteminin sürdürülebilirliği, kişilere alternatif bir sağlık güvencesi sağlanması ve kapasitenin etkin kullanımı için tamamlayıcı sağlık sigortacılığı teşvik edilecek. Yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortası kurulacak.

Sosyal güvenlik sisteminin sade ve etkin bir yapıya kavuşturulması için istihdam teşvikleri gözden geçirilecek, hizmet sunumunun kalitesi artırılacak.

Kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artacak, teşvik sistemi etkin bir yapıya kavuşacak.

Sisteme giriş kolaylaşacak.

Bu amaçla farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek, kolay işverenlik uygulaması yaygınlaştırılacak.

Sosyal güvenlik sisteminin değişen iş gücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirilecek.

Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği sağlanacak.

Bu kapsamda, emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacak.

Ayrıca, aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenlenecek.

Tarım Kredi Market’te yüzde 40’a varan indirim! Elinizi çabuk tutun sadece 2 gün sürecek

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla