Connect with us

2000 Sonrası SGK'lılar

2000 Sonrası İşe Girişliler için Erken Emeklilik Kapısı Açıldı! Prim İadesi de Mümkün!

En az 10 yıl erken emeklilik kapısı açıldı.

Yayınlanma tarihi:

En az 10 yıl erken emeklilik kapısı açıldı. 2000 sonrası işe girişliler için erken emeklilik detayları netleştirildi.

Ülkemizdeki çalışanların emeklilik için çalışma süresi boyunca prim ödemelerini düzenli olarak yatırıyor olması gerekiyor. Bazı vatandaşların ise çeşitli nedenlerle prim ödemelerinde aksaklık meydana gelebiliyor. Primlerin tamamlanmasında güçlük yaşayan vatandaşlar içinse bir karara varıldı. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından uygulanacak kararla vatandaşların emeklilik haklarını elde etmeleri ve haklarının korunması adına adımlar atılıyor.

5000 – 5975 – 7200 PRİM GÜNÜYLE EMEKLİLİK

Çalışanlar prim indirimiyle erken emekli olma hayalini kurarken SSK’lılar için 5000 – 5975 günle, Bağ-Kur kapsamındakiler içinse erkeklerde 9000 gün, kadınlarda 7200 günle emeklilik hakkı veriliyor. Bu şartı yerine getiremeyen çalışanlar için bir emeklilik imkanı daha bulunuyor. 3600 günle SSK’lılar, 5400 günleyse Bağ-Kur’lu vatandaşlar emeklilik başvurusunu yapabiliyorlar. Erken emeklilik başvurusunu yapmak isteyen SSK ve Bağ-Kur’lu vatandaşların ise yaş şartını yerine getiriyor olması gerekiyor.

EMEKLİ PRİMİNİ TAMAMLAYAMAYANA TOPLU ÖDEME

Sigortalıların bir kısmı sigorta türüne bağlı olarak gereken emeklilik koşullarını yerine getiremiyor. Bu durumda ise çalışarak ya da borçlanma yoluyla emeklilik primlerini tamamlayamayan kişiler de olabilir. İşte bu durumda ise prim tamamlayamayanlara toplu ödeme hakkı veriliyor. SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) gerçekleştirilecek başvuru ile biriken primlerin ödemesini toplu olarak almak mümkün oluyor. Sigortalının vefat etmesi halindeyse toplu ödeme için başvuruyu hak sahibi olan yakınları gerçekleştirebiliyor.

TOPLU PARA İADESİ ŞARTLARI NELER?

4A ve 4B sigorta türünde çalışanların SGK toplu ödemesini almak için belirli şartları bulunuyor. İadeyi almak için emekli maaşı almak için şartların sağlanamıyor olması koşulların başında yer alıyor. Öte yandan kendi işini yapmıyor olmak ya da çalışmıyor olmak gerekiyor. Bu şartlar sağlanıyorsa SGK müdürlüklerine dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekiyor.

SSK BAĞ-KUR PRİM İADESİ NASIL YAPILIYOR?

SSK (4A) kapsamında çalışmış olan 2008 öncesi işçi ve işveren adına ödenmiş primlerin iadesini alıyor. 2008 sonrası olanlar ise işçi primlerinin toplu iadesini alıyor. Bağ-Kur (4B) kapsamındakiler içinse tarih ayrımı olmadan tüm prim ödemeleri toplu olarak iade ediliyor. Geri iadesi yapılan primler ölüm, yaşlılık, malullük sigortalarından oluşuyor. Hizmet borçlanmaları ile isteğe bağlı sigorta ödemeleri bulunuyorsa yaşlılık ve ölüm toptan geri iade ödemelerine dahil ediliyor.

SGK TOPLU ÖDEMEYİ SİGORTALININ YAKINLARININ ALMASI

SGK toplu ödemelerini, sigortalı vatandaşın vefat etmesi halinde yakınları da alabiliyor. Ölüm aylığından yararlanılması için 1800 gün ölüm, malullük, yaşlılık primi bildirilmiş olmalıdır. 4A’lılar için 5 yıldır sigortanın işlemesi ve 900 gün malullük, ölüm, yaşlılık aylığının bildirilmiş olması gerekiyor. Bu durumda başvuru yapılarak yakınları toplu iadeyi alabiliyorlar. 4B’li olan sigortalı içinse vefat ettikten sonra, örneğin 1500 gün primi varsa yakınları SSK’lılarda olduğu gibi ölüm aylığından faydalanamıyor. 1500 günün toplu iadesi için başvuru yapabiliyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla