Connect with us

KÜLTÜR

‘Tek Nefeste 100’üncü Yıl’ ile Cumhuriyet’in kazanımlarını ölümsüzleştirdi

Yayınlanma tarihi:

İZMİR’de yaşayan profesyonel dalgıç ve su altı fotoğrafçısı Efe Akçakayalıoğlu (56), Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel, gönüllü gençlerin desteğiyle su altında fotoğrafları çekti. ‘Tek Nefeste 100. Yıl’ adını verdiği çalışmada su altında belirlediği farklı konuları yorumlayıp, fotoğraflayan Akçakayalıoğlu, “Herkes isterse hayal eder, peşinden koşar, mücadele eder ve sonunda gerçekleştirir. Gençlerle birlikte bu projeyi hayata geçirdiğim için çok mutluyum ve onlarla gurur duyuyorum. Bunu da sergi ve konferans olarak belgesel film ile beraber bütün üniversitelerde anlatmak, hikayeyi paylaşmak istiyoruz” dedi.

İzmir’de yaşayan profesyonel dalgıç ve su altı fotoğrafçısı, Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümünde, ‘Tek Nefeste 100. Yıl’ projesi adıyla Karaburun, Kaş ve Ayvalık’ta su altında fotoğraflar çekti. Her konu için ayrı dalış bölgesi, kostüm ve model ile çalışan Akçakayalıoğlu, geçmiş bir asrın kazanımlarını su altında fotoğraflayıp hem su altı hem su üstü video görüntüleri ile belgeledi. 33 yıldan beri dalış yaptığını anlatan ve 6 yıldır bir kafenin işletmeciliğini yapan Efe Akçakayalıoğlu, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılıyla ilgili ne yapabileceğimi düşündüm ve su altında fotoğraf çekerek Cumhuriyet’in bir asırdır bize kattıkları, kazanımları su altında modelli olarak yorumlayabileceğimi düşündüm. Proje planlama, hazırlık süresi 6 ay, çekim süresi 5 ay olmak üzere toplam 11 ayda tamamlandı. Ülkeme, dünyama ve Türk halkına armağan etmek istediğim bir çalışma olarak gelişti. 40’ı aşkın gönüllü çalıştı. Gönüllülerin çoğu üniversite öğrencisi dalgıçlardı. 5 bin kilometrelik yolculuk yapıldı” ifadelerini kullandı.

‘DENİZ SÜRPRİZLERLE DOLU’

Karaburun başta olmak üzere, Kaş, Ayvalık bölgelerinde 25 çalışmada toplam 120 dalış gerçekleştirdiklerini dile getiren Akçakayalıoğlu, farklı 15 konuyu fotoğrafladığını söyleyerek şöyle konuştu:

“Düşündüğüm her şeyi gerçekleştiremedim. Suyun altında canlandırmak ve yaşatmak mümkün olmuyor. Gücümün yettiği kadar canlandırdım. Kadınlara verilen seçme seçilme hakkı, medeni kanun, bilim insanı, mühendisler, engelliler, filenin sultanları voleybolcularımız, madencilerimiz, doktor ve sağlık çalışanları ile barış temalarını işledim. Deniz sürprizlerle dolu. Zorlandığımız anlar çok oldu. Görüş, fırtına, akıntı gibi birçok değişken etken var. Bazı dalışlarda görüş çok kötüydü. O planı tekrarlamak zorunda kaldık. Bazı günler fırtına vardı. Gönüllülük esasıyla gelen ve işinden, ailesinden zaman ayıran herkes emek verdi. Bazı çekimleri tekrarlamak zorunda kaldık. Beni en fazla batmak bilmediği için seçim sandığıyla yaptığımız çekim zorladı. Modeller suyun altında çalışırken daha fazla zorlandı. Maskesiz, kostümlerle çalıştılar ve üşüdüler. Suyun altındaki çalışma yaklaşık 1 saat sürdü ama bazen model üşüdüğü için 20-25 dakikada çıkmak zorunda kaldı.”

‘GENÇLERLE GURUR DUYUYORUM’

‘Tek Nefeste 100. Yıl Projesi’nin sadece su altındaki fotoğraf çekimlerinden oluşmadığını ifade eden Efe Akçakayalıoğlu, üniversite öğrencileri ve profesyonellerin desteğiyle hem su altında hem su üstünde hareketli görüntüler de kaydettiklerini söyleyip, “Belgesel tadında bir film hazırlıyoruz. Bunu da bütün dünyanın beğenisine sunulacak şekilde paylaşacağız. Bu projeyi 100’üncü yıl şerefine yaptım. Başka bir mesaj da gençlerin neler yapabileceğini göstermek içindi. Gönüllü gençlerle beraber hiç yoktan böyle bir projeyi var ettik. Herkes isterse hayal eder, peşinden koşar, mücadele eder ve sonunda gerçekleştirir. Gençlerle birlikte bu projeyi hayata geçirdiğim için çok mutluyum ve onlarla gurur duyuyorum. Bunu da sergi ve konferans olarak belgesel film ile beraber bütün üniversitelerde anlatmak, hikayeyi paylaşmak istiyoruz” dedi.

‘EN GENÇ MODEL 16 YAŞINDA’

Her dalışta güvenlik dalgıcının da hazır bulunduğu çekimlerin en genç modeli 16 yaşındaki lise öğrencisi Duru Kulan oldu. Birbirinden güzel su altı pozları veren Bornova Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Kulan, şunları anlattı:

“11 yaşından beri serbest dalışla ilgileniyorum. Bu proje için voleybol, tekvando ve öğrenim konularında çekimlere katıldım. Güzel bir çalışma oldu. İyi bir iş çıkardık. Dalışlar Karaburun’da oldu. Genellikle, 5 metre derinliğe daldık. Benim zaten sertifikalarım var. 2’nci seviye serbest dalıcıyım. Sıkıntı yaşamadım. Alışık olduğum için hiç korkmadım. Aynı zamanda tekvando ve voleybolla ilgileniyorum ve öğrenciyim. Bu üç konu benim hayatımdaki ana parçalar. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu projeye katılmak benim için oldukça onur ve gurur vericiydi.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla