Connect with us

TÜRKİYE

OSMANİYE Kastabala Antik Kenti’nde, kazı çalışmalarına başlandı

Yayınlanma tarihi:

OSMANİYE’nin 12 kilometre kuzey kuzeybatısında, Cevdetiye Beldesi Karatepe Müzesi yolu üzerinde bulunan ve Çukurovanın Efesi olarak bilinen, Kastabala Antik Kenti’nde, 2024 yılı kazı çalışmaları başladı.

Vali Erdinç Yılmaz beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun ile birlikte Kastabala Antik Kentinde incelemelerde bulunarak, Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir’den yapılmakta olan ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Vali Yılmaz incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Kastabala Antik Kenti, Osmaniye’ye yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta. Burada uzun zamandır kazı çalışmaları devam ediyor. Bu kazı çalışmalarında çok önemli eserlere, tarihi çok eskilere dayanan bulgular ortaya çıkarıldı. Üniversitemiz öncülüğünde, bu çalışmalar devam ediyor. Burası gerçekten görülmeye değer. Biz burayı Çukurova’nın Efes’i olarak tanımlıyoruz. Sütunları, tiyatrosu, kalesi ile Çukurova’da muhteşem bir antik kent. Bu antik kentin tarihini ortaya çıkarma anlamında bu kazılar şu anda Türkiye’de yapılan kazılar içinde en önem arz eden kazılar arasında yer alıyor. Burada tarihimizi hem ortaya çıkarmak hem de yaşatmak istiyoruz” dedi.

TİYATRO ALANINDAKİ ÇALIŞMALARIN YÜZDE 90’I TAMAMLANDI

Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, Kastabala’nın 2 bin 500 yıllık tarihi geçmişiyle, nekropol alanıyla, sütunlu yoluyla, tiyatro alanıyla, kilise kalıntısıyla önemli bir antik kent olduğunu ifade etti. Müdür Torun, “Burası Çukurova’nın Efes’i diyebileceğimiz bir yer. Çünkü Efes ile aynı kültürel özelliklere sahip veya tarihlendirebileceğimiz bir alan. Tiyatro alanında yürütmüş olduğumuz çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü arasındaki çalışma ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinesinde devam etmektedir. Buradaki 2,5 yıllık bir çalışma içerisinde yarı keçi yarı insan figürü diyebileceğimiz pan, bununla birlikte geniş yankı bulan masklar ve yine tiyatro alanı içerisinde koltukların yunus kolçaklı çıkartılmasıyla gündem olan bir alan. Yüzde 90’ı tamamlanmış olan tiyatrl alanındaki çalışmalar en kısa zamanda tamamlandıktan sonra, restorasyonu bittikten sonra yine burada etkinliklerimiz devam edecek. Yerli ve yabancı ziyaretçilerimizi antik kentimize davet ediyoruz” dedi.

KAZI ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİLECEK

Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi işbirliğinde yürütülen çalışmalarda önemli sonuçlar elde ettiklerini kaydetti. Çalışmaların ulusal ve dünya basınında oldukça geniş yer bulduğunu belirten Demir, “Bu yıl da inşallah bu güzel ivmeyle kazı çalışmalarına devam edeceğiz. Antik kent zaten var olan sütunlu caddesi, hamam, tapınak kalıntılarıyla, kalesiyle ihtişamını göstermekte. Geçen yıllarda tespit ettiğimiz kalıntılar da bu güzelliği artırmaktadır. Milattan önce 540’lara tarihlenen tapınağın keşfi bu zenginliği artırmıştır” ifadelerini kullandı.

Haber-Kamera: İbrahim EMÜL/Osmaniye,

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla