Connect with us

TÜRKİYE

Kendi İsteği İle İşten Ayrılanlar Tazminat Alabilir Mi? İş Yerinden Nasıl ve Hangi Durumda Tazminat Alma Hakkı Kazanırsınız?

Yayınlanma tarihi:

Kendi İsteği İle İşten Ayrılanlar Tazminat Alabilir Mi? İş Yerinden Nasıl ve Hangi Durumda Tazminat Alma Hakkı Kazanırsınız?

Çalışma hayatında, işçilerin iş yerinden ayrıldıklarında tazminat alma hakkı, çalışma koşullarını düzenleyen yasaların sunduğu önemli bir koruma ve güvence unsuru olarak öne çıkmaktadır. Bu tazminatlar, sadece işçilerin emeğinin karşılığını almasını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda işçi ve işveren arasındaki ilişkinin düzenli ve adil bir şekilde sonlandırılmasına da yardımcı olmaktadır. İşçilerin tazminat alabileceği çeşitli durumlar bulunmaktadır.

Kendi isteğiyle işten ayrılan işçiler de tazminat alma hakkına sahip olabilirler. İş akdi, işçi tarafından haklı bir neden olmaksızın ani olarak sonlandırıldığında, işveren ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğünü yerine getirmemiş olur. İş Kanunu’nun 17. maddesine göre, işçi işten ayrılırken işverene ihbar süresini bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Eğer bu yükümlülük yerine getirilmezse, işçi ihbar tazminatına hak kazanır.

Bununla birlikte, işçilerin kendi isteğiyle işten ayrıldıklarında da tazminat alma hakkı bulunmaktadır. Bu durumda işçinin aynı iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olması ve belirli bir prim gün sayısını doldurmuş olması gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığında, işçi kendi isteğiyle işten ayrıldığında tazminat talep edebilir.

İşçilerin işten ayrılma durumları ve tazminat haklarıyla ilgili dikkate almaları gereken önemli noktalar bulunmaktadır. İş Kanunu’nun belirlediği şartlar doğrultusunda, işçiler hakları olan tazminatı alabilirler. İşçiler, haklarını korumak ve adil bir şekilde tazminatlarını alabilmek için bu süreçte doğru adımları atmalıdır.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla