Connect with us

TÜRKİYE

Emeklilik sistemi değişiyor! Prim gün sayısı düşüyor, yaş şartına yeni düzenleme

Yayınlanma tarihi:

Emeklilik sistemi değişiyor! Prim gün sayısı düşüyor, yaş şartına yeni düzenleme

Emeklilik Sistemi Yeniden Şekilleniyor! Prim Gün Sayısı Azalıyor, Yaş Şartına Yeni Düzenlemeler Geliyor

Emeklilik sistemi, gelecekte emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren değişikliklere hazırlanıyor. İki büyük reformun Meclis açılışıyla gündeme gelmesi bekleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülen bu reformlar, prim günlerinin düşürülmesi, SSK ve Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi ve kadınlar için devlet destekli ödemelerle yaş şartlarında yeni düzenlemeler içeriyor. İşte en son gelişmeler…

Emeklilik sisteminde önemli değişiklikler kapıda. İkinci torba yasa ile birlikte SSK, Bağ-Kur prim eşitlenmesi ve kadınlar için yaş şartına pozitif ayrımcılık sağlayacak reformlar masaya yatırılacak.

2023 Genel Seçimleri’nin ardından Türkiye’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik sistemi hareketleniyor. İlk olarak asgari ücrete Temmuz zammı ve ardından 1. torba yasa ile emekli ve memur zammı düzenlemeleri yapıldı. Şimdi gözler, emeklilik sistemi için yapılacak yeni reformlara çevrildi.

Ağustos ayı itibarıyla, 2024 ve 2025 yılları için kamu çalışanlarının sosyal ve mali haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri de başladı. İlk aşamada genele ve hizmet kollarına ilişkin maddelerin ön müzakeresi gerçekleştirildi. Toplu sözleşme zammı ise Ağustos içinde açıklanacak.

14 Ağustos’ta Kamu İşveren Heyeti’nin ilk teklifi sunması planlanıyor. 15 Ağustos’ta genel tekliflerin müzakeresine geçilecek ve hükümetin ikinci teklifi 17 Ağustos’ta sunulacak.

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri tamamlandıktan sonra Meclis açılacak ve ikinci büyük reforma yönelik çalışmalar başlayacak.

Bu yeni torba yasanın içinde Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması ve emeklilik için iki büyük reform yer alması bekleniyor.

İlk adım Bağ-Kur’lular için atılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, küçük esnaf ve çiftçiler dahil yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lu için prim gün sayısını 9.000 günden 7.200 güne düşürecek bir çalışma üzerinde çalışıyor.

Bu düzenlemeyi ilk olarak kapsamı belirlemek izleyecek. Bu aşamada özellikle küçük esnaf tespiti yapılacak ve iş yerinde çalışan işçi sayısı, basit usulde vergilendirme ve vergiden muaf esnaf olma gibi alternatifler üzerinde değerlendirmeler sürdürülecek. Düzenleme kapsamının tüm süreleri içerip içermediği de belirlenecek.

Geçtiğimiz Mart ayında yürürlüğe giren Erken Emeklilik (EYT) yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlardaki yaş şartı kaldırıldı. EYT’li Bağ-Kur’lu kadınlar 20 tam yıl (7200 gün), erkekler ise 25 tam yıl (9000 gün) tamamladığında emekli olabiliyor.

Eğer düzenleme tüm süreleri içeriyorsa, Bağ-Kur reformu kapsamına giren EYT’li erkek sigortalılar için yaşlılık aylığına hak kazanma koşulu 7.200 güne düşürülecek. Böylece kadın ve erkek sigortalılar eşitlenmiş olacak ve 9.000 günü tamamlayamayan EYT’li erkek esnafa erken emeklilik yolu açılmış olacak.

EYT kapsamındaki düzenlemeler sonucunda 7200 günü tamamlayanlar, emekli olabilmek için belirlenen yaşa (kadınlarda 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta 58, erkeklerde 60, sonrasında 65) ulaştıklarında emekli olabilecekler.

Emeklilik sistemindeki bir diğer düzenleme ise yaş faktörüyle ilgili olacak. Düzenlemeye göre emeklilik yaşları, annelerde çocuk sayısına göre esnetilebilecek. Bu düzenlemelerin detayları Meclis’e sunulacak olan 2. torba tasarıda yer alması bekleniyor.

Emeklilik reformunun bir diğer odak noktası da ev kadınları ve anneleri hedefliyor. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Bu model, toplu tasarı ile hayata geçirilmesi öngörülüyor. Ayrıca, Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması bu reformun temel taşlarından biri olarak yer alacak. Banka, gençlere ve diğer önemli sosyal desteklere kaynak sağlayacak ve gelirini petrol ve doğalgaz rezervlerinden elde edecek.

Bütün bu düzenlemelerin amacı, emeklilik sisteminin daha adil ve kapsayıcı hale getirilmesi. Hem erken emeklilik hakkı hem de kadınların ve annelerin desteklenmesi ile emeklilik yaşının esnetilmesi,

Emeklilik sistemindeki bu değişikliklerin amacı, daha adil ve kapsayıcı bir sistem oluşturmak. Hem erken emeklilik hakkının genişletilmesi hem de kadınların ve annelerin desteklenmesiyle birlikte emeklilik yaşının esnetilmesi, gelecekteki emekli vatandaşlar için daha iyi bir emeklilik süreci oluşturmayı hedefliyor.

Bu bağlamda, emeklilik reformları ve düzenlemeleri, hem sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlama amacı taşıyor hem de vatandaşların emeklilik süreçlerinin daha iyi yönetilmesini amaçlıyor. Özellikle prim gün sayısının düşürülmesi ve yaş şartlarının esnetilmesi gibi değişiklikler, emeklilik hakkının daha erken elde edilmesini mümkün kılarak ekonomik rahatlamayı hedefliyor.

Bu reformlar, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin azaltılmasına da katkı sağlayabilir. Kadınların isteğe bağlı sigorta primlerinin bir kısmının devlet tarafından karşılanması ve emeklilik yaşlarının esnetilmesi, kadınların çalışma hayatında daha fazla yer almalarını teşvik edebilir.

Tüm bu değişiklikler, emeklilik sisteminin daha esnek, adil ve geleceğe dönük olmasını amaçlayan önemli adımlardır. Bu reformlar, sadece emeklilik yaşının düşürülmesi veya prim gün sayısının azaltılması üzerinden değil, aynı zamanda kadınların ve annelerin ekonomik ve sosyal hayatta daha aktif bir rol oynamasını teşvik ederek toplumsal refahı artırmayı hedefliyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla