Connect with us

Emeklilik

49-52 YAŞ ARASINDA NASIL EMEKLİ OLUNUR? Şartları Neler?

49-52 YAŞ ARASINDA NASIL EMEKLİ OLUNUR? Şartları Neler?

Yayınlanma tarihi:

49-52 yaş arası çalışanlar için emeklilik sürecini öne çekmek artık daha erişilebilir hale geldi. İşte detaylar:

EYT yasası ile birlikte 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için yaş şartı kaldırıldı ve emekli olma hakkı kazanıldı. Ancak bu dışında kalanlar için bazı fırsatlar da mevcut:

  1. Çocuk Avantajı: Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı sunuluyor. Bu sayede 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazanabilirler. Yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor.
  2. Askerlik: Erkeklerde yapılan askerlik süreleri, hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı sağlar. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanma, sigorta giriş tarihini geriye çekerek en az 1 yaş önce emeklilik imkanı tanır.
  3. Kısmi Emeklilik: 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar, yaş şartına bakılmaksızın daha fazla çalışmadan emekli olabilirler. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalılar için geçerlidir.
  4. Yüzde 60 Rapor: Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler, sağlık raporu alarak malulen emekli olabilirler. Bu durumda yaş şartı aranmaz.
  5. Engelli Çalışanlar İçin Vergi İndirimi: En az yüzde 40 engellilik oranıyla vergi indirimi alanlar, işe giriş tarihlerine göre 15 yıl 3600 günden başlayarak emekli olabilirler. Engelli emeklilik hakkından yararlananlar çalışabilir ve maaşları kesilmez.
  6. Yurt Dışında Yaşayanlar için Avantaj: Yurt dışında çalışanlar, çalıştıkları süreleri satın alarak emeklilik hesabında kullanabilirler. Bu fırsat, yurt dışında 18 yaşından sonra geçerlidir.
  7. Yıpranma: Ağır işlerde çalışanlar, sigortalılık sürelerine gün eklenerek ve işe giriş tarihleri geriye çekilerek erken emeklilik imkanına kavuşabilirler.

Bu fırsatlardan yararlanmak isteyenler için detaylı bilgi ve başvuru şartları ilgili kurumlardan alınabilir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla