Connect with us

TÜRKİYE

3655-5400 Gün Primi Dolmuş Olanlar Erken Emekli Olabilir! Kısmi Emeklilik İçin Kesinleşmiş Tablo

Yayınlanma tarihi:

3655-5400 Gün Primi Dolmuş Olanlar Erken Emekli Olabilir! Kısmi Emeklilik İçin Kesinleşmiş Tablo

Erken emeklilik planları yapanlar için, sigorta başlangıç tarihleri hayati önem taşımaktadır. Bazı kişiler, sigorta başlangıçlarına dayanarak yalnızca 10 yıl süren prim ödeme süreci sonrasında emeklilik hakkı kazanabilmektedir. Bu, sosyal güvenlik sistemlerinde belirli koşulları karşılayan bireyler için emekliliğe hızlı bir geçiş yapma imkanı sunan önemli bir avantaj olarak görülüyor.

Erken Emeklilik İmkanları Göz Kamaştırıyor

Son dönemde, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) erken emeklilik imkanları, birçok vatandaşın dikkatini çekiyor. Özellikle 10 yıl sigortalılık süresine sahip olanlar için sağlanan bu avantaj, belirli koşulları sağlayanlar için geçerli. Ancak, bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin başvurularını doğru ve eksiksiz bir şekilde yapmaları son derece kritik.

Kısmi Emeklilikte Önemli Detaylar

Primlerini tamamlama imkanı bulamayanlar var. Bu sigortalılar için ise kısmi yani yaştan emeklilik imkanı bulunuyor. 3600 gün (10 yıl) primi tamamlamak, 15 yıllık sigortalılık süresi ve kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 yaşını doldurmak gerekiyor. Şartlardan üçünün de tamamlanması gerekiyor. Şartlardan hangisi en son tamamlanmışsa şu anki mevzuaata göre onun tamamlandığı tarihe göre kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşı bulan bir yaş şartı da bulunuyor.

5400 Gün Prim Gerekiyor

Bağ-Kur’da kısmi emeklilik ise farklı olarak uygulanıyor. Burada 15 yıl yani 5400 gün prim kısmi emeklilik için yeterli oluyor. Burada hesaplama yapılırken önemli bir tarih ortaya çıkıyor. O da 1 Ekim 1999. Bu tarihe göre yaş şartı da belirleniyor.

Yaş ve Prim Hesapları

Kısmi emeklilik için 01.10.1999 tarihinden itibaren emekliliğine 2 tam yıl ve daha az kalan erkek sigortalılar, 15 tam yıl (5400 gün) prim ödemiş olması ve 55 yaşını doldurması halinde emekliliğe hak kazanıyor. Kadınlar içinse bu yaş sınırı 50’dir.

Yaş ve Prim Dengesi Önemli

Yaş şartını doldurmuş ancak primini tamamlayamayanlar için de çözüm arayışı devam ediyor. Bu kişiler, 58-60 yaşlarına gelmelerine rağmen primlerini tamamlamamış durumda bulunuyor. Bu durumda çalışma ve borçlanma imkanları da aranıyor. Bu sigortalılar, bir kereliğine 3600 güne tamamlamak için prim borçlanma imkanı getirilmesini talep ediyorlar.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement