Connect with us

Emeklilik

2900,3600,4500 GÜN PRİMLE ERKEN EMEKLİLİK! İşte Detaylar!

2900,3600,4500 GÜN PRİMLE ERKEN EMEKLİLİK! İşte Detaylar!

Yayınlanma tarihi:

Bu Sene Emeklilerin Bayramı Olacak! Hükümetten Kurban Bayramında Ek Ödeme Müjdesi

Erken emeklilik hakkı kazanma fırsatları, kişilere çalışma hayatından erken ayrılma veya daha az çalışma olanağı sunuyor. Ancak bu süreçte dikkatli planlama gerekiyor. Peki, 10 veya 15 yıl ile erken emekli nasıl olunur? Prim şartları neler? İşte konu hakkında merak edilenler…

Uzmanlar, erken emeklilik kararı verirken dikkatli hesaplamalar yapmanın önemini vurguluyor. Emeklilik sonrası gelir kaynakları, yaşam maliyetleri, sağlık sigortası gibi faktörler detaylı bir şekilde göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, emeklilik dönemi boyunca planlı harcama ve yatırım stratejileri de belirlenmelidir.

EYT ile başlayan süreç ev hanımlarına emeklilik ve küçük esnafın prim süresinin düşürülme çalışmasıyla devam ediyor. Prim günü yetmeyen ancak yaşı nedeniyle bunu tamamlama imkanı da kalmayan kişiler ‘yaştan emekli’ olabilir. Şartlar ilk sigortalılık tarihine göre değişse de, 10 yılla, yani 3600 günle emekli olmak da mümkün.

Normal emeklilik dışında bir de yaşı ilerlemiş fakat prim ödeme gün sayısı az olan kişiler için yaştan emeklilik uygulaması bulunuyor. Yaştan emeklilikte daha düşük prim ödeyerek emekli olunur. Hatta sadece 10 yıl çalışan bir kişi bile yaştan emekli olma hakkına sahip olabilir. Ancak bunun için erken yaşta sigortalı olmak gerekir.

Yaştan emeklilik, belirli bir yaşa gelmiş ve normal emeklilik için gerekli prim ödeme sayısını dolduramamış yani yeterince çalışamamış kişilere sağlanan bir haktır. Prim gün sayısı yetmeyen ve bu nedenle emekli olamayan ancak yaşı nedeniyle prim ödeme gün sayısını tamamlama imkanı kalmamış kişiler yaştan emeklilik hakkından yararlanabilir.

Yaştan emeklilik şartları ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılaşıyor. Yaştan emeklilikte 3600 gün prim yeterli olmuyor ise 4500 gün prim yani 12 buçuk yıl çalışmış olma, 25 yıl sigortalılık ve kadınsa 58, erkekse 60 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Bu şartlar herkes için farklılık gösterebilir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla