Connect with us

EKONOMİ

2024 Kıdem tazminatı tavanı arttı, peşin mi taksitle mi ödenir?

Yeni yılda kıdem tazminatı tavanı yüzde 49,26 artarak 35 bin 59 liraya yükseldi.

Yayınlanma tarihi:

Yeni yılda kıdem tazminatı tavanı yüzde 49,26 artarak 35 bin 59 liraya yükseldi. Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde en az bir yıl çalışmış olması ve işveren tarafından işten çıkarılmış olması durumunda ödeniyor.

Kıdem tazminatı, çalışılan her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanıyor. Ancak kıdem tazminatında tavan uygulaması olduğundan, alınan tazminat da tavan ile sınırlı.

Asgari ücretli çalışan 200 bin lira tazminat alacak

Bu yılın başında asgari ücret yüzde 49 artarak, brüt 20 bin 2 lira oldu. Böylece yeni senede çalışanların alacağı kıdem tazminatı da artmış oldu.

Asgari ücretli bir çalışan aynı işyerinde 10 yıldır çalışıyorsa, kıdem tazminatı olarak 200 bin lira alacak. Aynı çalışan geçen senenin sonunda kıdem tazminatına hak kazansaydı, 134 bin 140 lira alacaktı.

Yüksek maaşlı çalışanlar tavana takılıyor

Kıdem tazminatı tavanı nedeniyle, yüksek maaşlı çalışanlar tazminatlarını tam olarak alamayabiliyor. Örneğin, brüt maaşı 40 bin lira olan bir çalışan aynı işyerinde 10 yıldır çalışıyorsa, 400 bin lira tazminat alamayacak, tavana takıldığı için 350 bin lira alabilecek.

Kıdem tazminatı peşin mi taksitle mi ödenir?

İş Kanunu’nda kıdem tazminatının peşin mi yoksa taksitle mi ödeneceğine dair bir hüküm bulunmuyor. İşveren, çalışanın talebi doğrultusunda tazminatı taksitle ödeyebilir. Ancak bu durumda, taksit sayısı ve ödeme tarihleri işveren ile çalışan arasında bir anlaşmayla belirlenmelidir.

Eğer çalışan, kıdem tazminatının taksitle ödenmesini kabul eder ve bu anlaşmayı imzalarsa, faiz talep etme hakkından vazgeçmiş sayılır.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla