Connect with us

2000 Sonrası SGK'lılar

2000 sonrası SGK’lılar, staj mağdurları ve 3600 kısmi emeklilik son durum?

Yayınlanma tarihi:

2023 yılı itibarıyla, EYT düzenlemesinde yaş şartı kaldırılmış ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydı bulunan, kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresini dolduranlar EYT ile emeklilik hakkına kavuşmuştur.

Ancak, stajyerler ve çıraklar için mağduriyet devam etmektedir. Staj sigortasının EYT kapsamında olmadığı açıklanmış ve bu konuda yapılan itirazlar reddedilmiştir. Bu durum, stajyer ve çıraklar arasında hayal kırıklığına neden olmuştur.

MÜJDE GELMEDİ

2000 sonrası SGK mağdurları, EYT yasasında yer alan şartları yerine getirdiklerini ancak birkaç günlük fark yüzünden 17 yıl sonra emekli olmalarına tepki göstermektedir. Ayrıca, 2000 sonrası SGK’lılar, EYT düzenlemesi ile ilgili olarak hükümetten mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Yeni müjdeler vereceğiz” açıklaması, 2000 sonrası SGK mağdurları için bir umut kaynağı olmuştur.

KISMİ EMEKLİLİK

EYT düzenlemesi yaş şartı tamamen kaldırılarak Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Böylelikle, 1999-2000 sonrasına da kademeli emeklilik gündeme gelmiştir. Kısmi emeklilik sistemi, 15 yıllık prim gün sayısını tamamlayanlar için geçerlidir. 1999 yılı öncesi kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabilirken, 2014 yılından itibaren kademeli emeklilik sistemine dahil oldukları için kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilmektedir. EYT yasası çıkarıldığında kısmi emeklilik sistemi eksik bırakılmıştır, ancak hükümet bu konuda adım atarak kısmi emekliliği yeniden gündeme getirmiştir.

3600 GÜN

CNN Türk’e anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “En önemli ayaklardan birisi kısmı emeklilik. Kısmı emeklilik dediğimiz 15 yıllık prim gün sayısını tamamlayanlar 1999 yılı öncesi kadınlar 50 erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 2014 yılının Mayıs ayından itibaren onlar da kademeli emeklilik sistemine dahil oldukları için kadınlar 58 yaşında erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorlar. EYT yasası çıkarıldığında bu kısımlar eksik bırakılmıştı. Şimdi hükümet bununla ilgili adım attı, şimdi yürürlüğe getirecek. Birinci olarak kadınlarda 58 yaş sınırı 50’ye erkeklerde 55’e düşürüldüğü takdirde 3600 gün sayısını tamamlamışsa çalışan emekli olabilecek” ifadelerini kullandı.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla