Connect with us

EKONOMİ

2000-2009 SGK GİRİŞLİLERE 2160 GÜN PRİM İMKANI! Son 30 Gün!

2000-2009 SGK GİRİŞLİLERE 2160 GÜN PRİM İMKANI! Son 30 Gün!

Yayınlanma tarihi:

Emeklilik hayali kuranlar için önemli bir fırsat kapısı aralandı. 2000-2009 yılları arasında prim eksikliği yaşayan EYT’lilere özel olarak sunulan 2160 gün prim alma avantajı, emeklilik hayallerini gerçekleştirmek isteyenleri sevindiriyor. Başvurular için son tarih belirlendi ve bu süreçte başvuruda bulunanlar cebinde 50 bin TL’nin üzerinde para biriktirebilecek.

Emeklilik sürecinde prim eksikliği yaşayanlar için bir fırsat kapısı daha aralandı. Doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanmaları yapmak isteyen vatandaşlar için bu avantajlı seçenek, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını tamamlamak isteyenlere önemli bir çözüm sunuyor.

Prim satın alma veya borçlanma yöntemleri, eksik prim günlerini tamamlamak ve emeklilik hakkından daha erken yararlanmak isteyenlere avantajlı bir çözüm sunuyor. Bu yöntemlerden faydalanarak emeklilik hayallerini gerçekleştirmek isteyenler için son başvuru tarihi belirlendi. Doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanmaları yapmak isteyen vatandaşlar, bu avantajdan faydalanmak için bir ay içerisinde başvuruda bulunmalı.

Başvuru Süresi ve Avantajlar:

Başvuruların sona ereceği tarih öncesinde başvuruda bulunanlar, Ocak zammı öncesinde işlemlerini tamamlayarak cebinde 50 bin TL’nin üzerinde birikim elde edebilir. Emekli olmak isteyenler için doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanmaları konusunda bu fırsat, maddi anlamda önemli avantajlar sunuyor.

Prim Tamamlama Yolları:

Yasalar gereği emekli olabilmek için belli bir prim süresini doldurmak şart. Erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalı olmak ve EYT yasası dışında kalanlar için belli bir yaşa gelmek gerekiyor. Ancak doğum, askerlik ve yurtdışı borçlanmaları ile bu prim süresini tamamlamak mümkün.

Özellikle kadınlar, sigortadan sonra dünyaya gelen her üç çocuk için 2160 gün prim borçlanma hakkına sahiptir. Erkekler ise askerlik günlerini borçlanarak primlerine ekleyebilir. Askerlik sigortadan önce ise işe giriş tarihi, satın alınan gün kadar geriye götürülüyor.

Ödeme Koşulları ve Asgari Ücret Artışları:

Borçlanma ve prim satın alma işlemlerinde ödenecek miktarlar, asgari ücrete göre belirleniyor. Doğum ve askerlik borçlanmalarında aylık ödemeler, brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar olurken, yurtdışı borçlanmalarında bu oran yüzde 45’e çıkıyor.

2023 yılı için brüt asgari ücret 13 bin 414 TL olarak uygulanıyor. Bu durumda bir aylık doğum ve askerlik borçlanması için 4 bin 292 TL ödenirken, yurtdışı borçlanması için ise 6 bin 36 TL ödeniyor. Bu miktarlar, ne kadar güne ihtiyaç duyuluyorsa o kadar gün satın alınabilir.

Asgari Ücret Artışları ve Önemi:

Borçlanma miktarları, geçerli brüt asgari ücrete göre belirlendiği için asgari ücret artışları, borçlanma maliyetlerini de etkiliyor. Asgari ücret artışları genellikle enflasyona göre yapıldığından, bu artışlar borçlanma maliyetlerini de yukarı çekiyor.

2024 yılı için geçerli olacak asgari ücret, Aralık ayındaki toplantılarda belirlenecek. Asgari ücret artışları genellikle enflasyona göre şekilleniyor. Geçmiş yıllardaki artışlara bakıldığında, artışların genellikle enflasyonun üzerinde gerçekleştiği görülüyor.

2024 yılı için masaya gelecek enflasyon rakamları tahmini olarak yıllık yüzde 65, 6 aylık ise yüzde 38 civarında olacak. Buna göre asgari ücretin yüzde 40-50 arasında artması öngörülüyor. Asgari ücrete yapılacak bu artışlar, borçlanma maliyetlerini de yüzde 40-50 oranında artırabilir.

Emeklilik için prim günlerini tamamlamak isteyenler, bu avantajlı fırsattan yararlanmak için Aralık ayının bitimini beklememeli. Başvurularını önceden gerçekleştirenler, asgari ücret artışlarından etkilenmeden işlemlerini tamamlayarak maddi açıdan avantaj sağlayabilir. Emeklilik hayallerini gerçekleştirmek isteyenler için Aralık ayı, önemli bir fırsat penceresi olarak karşımıza çıkıyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla