Connect with us

EKONOMİ

1999-2019 Arası Sigorta Girişliler Dikkat! 5-8 Yıl Erken Emeklilik Fırsatı Geliyor!

Erken emeklilik kapıları, 1999’dan 2019’a kadar çalışmış olan vatandaşlara açılıyor.

Yayınlanma tarihi:

Erken emeklilik kapıları, 1999’dan 2019’a kadar çalışmış olan vatandaşlara açılıyor. Ağır işlerde çalışanlar ve belirli meslek grupları için erken emeklilik başvuruları başladı.

Emeklilik planları yapanlar için müjdeli bir haber var. 1999’dan 2019’a kadar çalışmış olan vatandaşlar için erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Özellikle ağır iş kollarında çalışanları ilgilendiren bu imkan, Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) kapsamında değerlendiriliyor ve belirli meslek gruplarına erken emeklilik imkanı tanıyor. Bu sayede, belirlenen meslek gruplarındaki çalışanlar, emekliliklerini 5 ila 8 yıl kadar öne çekebiliyor.

ERKEN EMEKLİLİKTEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Belirli meslek grupları için sağlanan erken emeklilik fırsatı, bu alanda çalışan vatandaşlar için büyük bir avantaj sağlıyor. FHSZ ve yıpranma payı hesaplamaları dahilinde, vatandaşlar hizmet sürelerine ek olarak gün eklenmesiyle daha erken emekli olabiliyor. 45 farklı meslek grubu, bu fırsattan yararlanabilecek meslekler arasında yer alıyor.

ERKEN EMEKLİLİK SÜRELERİ VE BAŞVURU DETAYLARI

Erken emeklilik süreleri, meslek gruplarına göre değişkenlik gösteriyor. Özellikle yeraltı çalışanları için 1800 gün prim ödemesi yeterli olurken, diğer alanlarda çalışan sigortalılar için bu süre 3600 güne kadar çıkabiliyor. Erken emeklilik hakkı, fiziksel ve mental sağlığı koruma adına özellikle ağır işlerde çalışanlar için büyük önem taşıyor.

HANGİ MESLEKLER ERKEN EMEKLİLİKTEN YARARLANABİLİR?

Erken emeklilik imkanı sunulan meslek grupları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, maden işçileri, asit üretiminde çalışanlar, Emniyet görevlileri, demir çelik fabrikası çalışanları, MİT personeli ve basın çalışanları gibi çeşitli alanlarda görev yapan vatandaşlar bulunuyor.

NASIL BAŞVURULUR?

Erken emeklilikten yararlanmak isteyen vatandaşların, sigorta giriş tarihlerine ve çalıştıkları meslek gruplarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurmaları gerekiyor. Başvurular, SGK’nın ilgili birimlerine ya da e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK FIRSATI DA GELİYOR

Bu düzenlemelere ek olarak son günlerde beklenen yeni bir erken emeklilik müjdesi var. Kademeli emeklilik sistemi ile milyonlarca kişi erken emekli olma hayali kuruyor. Torba yasa maddeleri arasında bulunan kademeli emeklilik düzenlemesi sayesinde 10 yıl ve 12,5 yıl sigortalılık süresi olanlara emeklilik kapısı açılacak. Milyonların beklediği düzenlemenin tarihi henüz kesinleşmedi ancak seçimini hemen ardından meclisin göreve başlamasıyla TBMM’de görüşülmesi bekleniyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla