Connect with us

TÜRKİYE

1990-2005 Arası SGK Girişlilere 2270 Gün Primle Erken Emeklilik Fırsatı! Meclis’ten Onay Çıktı

Yayınlanma tarihi:

1990-2005 Arası SGK Girişlilere 2270 Gün Primle Erken Emeklilik Fırsatı! Meclis'ten Onay Çıktı

En az 2270 gün primi olan vatandaşlara müjdeli haber geldi. 1982 ile 2005 arasında sigorta girişi yapılanlara erken emeklilik için izin çıktı. İşte SGK’dan erken emeklilik bekleyenlere müjde…

Çalışanlar için emeklilik günü büyük bir önem taşıyor. Emekliliğin öne çekilmesi de çalışanlar için avantaj sağlıyor. Erken yaşta emekli olarak emeklilik hayatının tadını çıkarmak isteyen vatandaşlar için doğru planlama gerekiyor. Yasal çerçeve doğrultusunda emeklilik prim, yaş ve sigorta başlangıç tarihine göre belirleniyor. Peki, erken emeklilik nasıl mümkün oluyor? Erken emeklilik koşulları neler? Erken emeklilik kimler için sağlanıyor. İşte erken emeklilik detayları haberimizde…

1982 – 2005 SİGORTA GİRİŞLİLERE ERKEN EMEKLİLİK

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) çerçevesinde çalışanlar için erken emeklilik hakkı büyük bir önem taşıyor. Prim ödemeleri emeklilikte en büyük kriterlerden birisidir. Emeklilik yaşı ve prim ödemeleri de emeklilikte alınacak aylığı etkiliyor. Ülkemizde emeklilik yaşı geç olduğu için çalışanların emekliliği öne çekme durumu büyük bir önem teşkil ediyor.

KADINLARA ERKEN EMEKLİLİK HAKKI

Kadın çalışanlar için devlet emeklilikte ayrıcalık tanıyor. Çocuğu olan kadın çalışanlar ek prim avantajına sahip olabiliyor. Tek bir çocuk için 720 gün ek prim hakkı veriliyor. 1 ila 3 çocuğa kadar sağlanan ek prim hakkıyla 6 yıla kadar daha erken emekli olmak mümkün oluyor. Doğum borçlanması olarak geçen erken emeklilik hakkından çalışan anneler yararlanabiliyor.

ERKEK ÇALIŞANLARA ERKEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU

Erkek çalışanlar için erken emeklilik hakkı devletten belirli şartlarda sağlanıyor. Bu erken emeklilik imkanından birisi de askerlik borçlanması. Askerlik borçlanması yoluyla erken emekli olmak isteyen vatandaşların sigorta başlangıç tarihi öne çekiliyor, böylelikle daha erken yaşta emeklilik müracaatı sağlanabiliyor.

3600 PRİMLE EMEKLİLİK NASIL OLUYOR?

15 yıl sigortalı çalışan vatandaşlar için erken emeklilik başvurusu yapmak mümkün oluyor. 3600 gün primi olan vatandaşların sigorta giriş tarihi 8 Eylül 1999 öncesinde ise SGK’ya erken emeklilik başvurusu yapılabiliyor. Kadın çalışanlar bu şartlara sahip olmaları halinde 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emeklilik haklarını elde edebiliyor. 1999 ile 30 Nisan 2008 yılları arasında sigorta girişi yapılan vatandaşlar için de kısmi emeklilik hakkı bulunuyor. Kısmi emeklilik başvurusu bu yıllar arasında sigortası yapılan vatandaşlar için şartlar da farklılık olabiliyor. Yaş ve prim şartı sigorta başlangıç tarihine göre farklılık gösteriyor. SGK resmi internet adresinde erken emeklilik çıkıp çıkmadığı hesaplanabiliyor.

ERKEN EMEKLİLİK KİMLERE VERİLİYOR?

Erken emeklilik hakkından yüzde 60 oranında iş gücü kaybı olan vatandaşlar da malulen emeklilik olarak yararlanabiliyor. En az 1800 gün primi olan vatandaşlar iş

gücü kaybı yaşaması halinde sağlık raporu ile belgelendirerek malulen emeklilik başvurusu yapabiliyor. Buna ek olarak yüzde 40 engellilik durumu olan vatandaşlar şartları taşıması halinde engellilik durumundan kaynaklı erken emekli olabiliyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement