Connect with us

TÜRKİYE

TYÇ logolu diploma sahiplerine Avrupa kapısı açılıyor

Yayınlanma tarihi:

‘TÜRKİYE Yeterlilikler Çerçevesi’ (TYÇ) logosunu taşıyan diploma ve belgeler, yurt içi ve yurt dışında eğitim ve istihdam piyasasında aranan yüksek nitelik ve kalitenin varlığını işaret edecek. Bu yıl ilk kez 40 üniversitenin diplomalarında TYÇ logosu kullanılacak.

Mezuniyet belgeleri, sertifikalar ve yeterlilik belgelerinde yeni dönem başladı. TYÇ logosunu taşıyan diplomalar ve belgeler yurt içinde ve yurt dışında eğitim ve istihdam piyasasında aranan yüksek niteliklerin ve kalitenin varlığının işareti haline gelecek. Muzeniyet belgelerinin Avrupa’da da geçerliliğini sağlayacak TYÇ logosunun tanıtımı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumu ev sahipliğinde, TYÇ’nin paydaşları olan, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Yükseköğretim Kalite Kurulu, TYÇ Kurulu ve mezuniyet belgelerinde bu yıl ilk kez TYÇ logosu kullanılacak üniversitelerin Rektör ve Rektör Yardımcılarının katılımı ile yapıldı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lütfihak Alpkan, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Cemal Cihan Coşkun, Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Halim Haldun Göktaş, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener katıldı.

‘EĞİTİM VE İSTİHDAM FIRSATLARINA ERİŞİM KOLAYLAŞACAK’

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Cemal Cihan Coşkun, ‘Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi’ ile uyumlu olarak, ‘Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’ni hazırlama çalışmalarının 2010 yılında başlatıldığını söyledi. Coşkun, “Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının çok değerli katkılarıyla yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi hazırlanmış ve resmi olarak yürürlüğe girmiştir. TYÇ, ülkemiz eğitim, öğretim ve yeterlilik sisteminin Avrupa’ya ve dünyaya açılan penceresidir. Ülkemizdeki tüm diploma, belge ve sertifikalar arasından kalite güvencesi sağlanmış olanları tutarlı ve anlaşılır bir sistemle yeniden tanımlamayı, seviyelendirmeyi ve böylece hareketliliği temin etmeyi amaçlamaktadır. Vatandaşlarımızın sahip oldukları diplomaları ve belgeleri kullanarak hem yurt içinde hem de yurtdışında eğitim ve istihdam fırsatlarına erişiminin kolaylaşması TYÇ’nin nihai hedefidir” dedi.

142 PROGRAMIN MEZUNLARINA TYÇ LOGOSU

2023 yılının ilk yarısı itibarıyla kalite güvencesi sağlanmış 142 yükseköğretim programının TYÇ’nin ilgili seviyesine yerleştirildiğini söyleyen Coşkun, bunun bir sonucu olarak bu yıl itibarıyla TYÇ’de yer alan bu 142 programdan mezun olan öğrencilerin, mezuniyet belgeleri ve diplomaları üzerinde TYÇ logosunun yer alacağını söyledi. Coşkun, “Bu gelişmenin anlamı oldukça büyüktür. Çünkü bir yeterliliğin yani diploma, sertifika veya belgenin üzerinde TYÇ logosunun bulunması, o programın kalite güvence süreçlerinin etkin bir şekilde işletildiğini, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine açık bir referans taşıdığını, yeterliliğe erişim süreçlerinin güvenilir ve şeffaf olduğunu gösterir. Tüm bunlar önümüzdeki süreçte TYÇ logosuna sahip diploma ve belgelerin hem yurtiçi hem de yurtdışında eğitim kurumları ve işverenler tarafından talep edilen ve kabul gören yeterliliklere dönüşeceğinin açık emareleridir” ifadelerini kullandı.

Lansmanda TYÇ logosunu mezuniyet belgelerine koymaya hak kazanan 40 üniversitenin rektörlerine plaket verildi.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla