Connect with us

EKONOMİ

Trafik Sigortası Tavan Fiyatlarına Yapılacak Zam Oranı Kaça Çıkarıldı?

Zorunlu trafik sigortası aylık azami prim artış oranı, 2024 yılının ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirlendi.

Yayınlanma tarihi:

Sosyal Yardım Alanları Sevindiren Haber: Yeni Destek Ödemeleri Açıklandı!

Zorunlu trafik sigortası aylık azami prim artış oranı, 2024 yılının ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirlendi. Bu kararla birlikte, trafik sigortası tavan fiyatları her ay yüzde 5 oranında artırılacak. Ancak, Mayıs 2024’ten itibaren tavan fiyatlar, hasar maliyeti endeksine göre belirlenecek. Hesaplamada, asgari ücret artış oranı yüzde 45, TÜİK tarafından açıklanan yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranı yüzde 30, motorlu araç fiyat artış oranı yüzde 15, ve araçların bakım onarım fiyat artış oranı ise yüzde 10 ağırlıkta olacak.

Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortasında tarife uygulama esasları hakkında yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu değişikliklere göre, zorunlu trafik sigortası aylık azami prim artış oranı 2024 yılının ilk 4 ayı için yüzde 5 olarak belirlendi. Önceki düzenlemede, Mayıs ayında azami prim artış oranı yüzde 2 olarak belirlenmişti.

Mayıs 2024 itibarıyla, trafik sigortası azami primi hasar maliyet endeksine göre belirlenecek. Hasar maliyet endeksi hesaplamasında asgari ücret artış oranı yüzde 45, TÜİK’in açıkladığı yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranı yüzde 30, motorlu araç fiyat artış oranı yüzde 15 ve araçların bakım onarım fiyat artış oranı ise yüzde 10 ağırlıkta olacak.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK), hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirleme yetkisine sahiptir. SEDDK, ocak, şubat, mart, nisan ayları için belirlenen artış oranı ile mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirme veya iki katına kadar artırma yetkisine sahiptir, bu kararları hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak alacaktır.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla