Connect with us

EKONOMİ

TBMM kulislerinden sızanlar! Emeklilerin sorunları ve beklentileri TBMM’nin gündeminde

Yeni haftaya Meclis Genel Kurulu’nda emekli meselesiyle devam ediliyor. Emeklilerin sorunları ve talepleri, bu haftanın ilk mesai gününde bir kez daha TBMM gündemini işgal etti.

Yayınlanma tarihi:

TBMM kulislerinden sızanlar! Emeklilerin sorunları ve beklentileri TBMM’nin gündeminde

Yeni haftaya Meclis Genel Kurulu’nda emekli meselesiyle devam ediliyor. Emeklilerin sorunları ve talepleri, bu haftanın ilk mesai gününde bir kez daha TBMM gündemini işgal etti.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, emeklilerin hastanelerde karşılaştığı zorlukları Meclis gündemine taşıdı:

“AKP’nin sağlık politikaları iflasın eşiğinde ve ekonomik kriz hastaneleri de vurmuş durumda. Tıbbi malzeme eksikliği ve artan sağlık maliyetleri ameliyatların ertelenmesine yol açıyor. Kamu hastanelerinde giderek artan randevu krizi neredeyse kangren haline gelmiş durumda. Özellikle büyük şehirlerde, bu durum farklı seçeneklere yol açıyor. İşte bu fotoğraftaki hasta 78 yaşında ve kalıcı bir kateter takılmadığı için acil olarak geçici bir kateter takılıyor, ileri tarihli bir randevu veriliyor, tam tedavi gerektiğinde ise başka bir şehir hastanesine gitmesi ya da özel hastaneye gitmesi söyleniyor. Şu an bahsettiğimiz kişi 78 yaşında ve 40 yıl sağlık sektöründe çalışmış bir emekli. Bu gibi şikayetler neredeyse tüm illerimizden geliyor. Sağlık sektöründeki bu sorunlar için acilen tedbir alınmalı; aksi takdirde parası olan ameliyat olurken, parası olmayan doktora bile ulaşamayacak. Tek sorumlu ise AKP iktidarıdır.”

CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal da artan kira fiyatlarına dikkat çekerek emeklilerin sorunlarını dile getirdi:

“Son zamanlarda yüksek enflasyon nedeniyle kiraların aşırı yükselmesi, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunların daha da artmasına neden oldu. Hatta yazılı ve görsel medyada kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan şiddet ve cinayet haberleri toplumun büyük bir kesimini rahatsız etmeye devam ediyor. Kırıkkale gibi ortalama ev kira fiyatları neredeyse asgari ücrete yaklaşırken, asgari ücret veya emekli aylığı ile geçinmeye çalışan, çocuklarını okutan vatandaşlarımız bu kira bedellerini ödeyebilirler mi? Çalışan nüfusun büyük bir bölümü asgari ücretle çalışıyor, yaklaşık 55 bin emekli ise Kırıkkale gibi bölgelerde yaşıyor ve kira fiyatlarındaki artış vatandaşlarımızı zor durumda bıraktı. İktidar, emeklilere ve asgari ücretlilere hak ettikleri zammı vermezken, kira fiyatları yüzde 200 ila yüzde 300 artarken sessiz kalmaya devam ediyor. Bu sorunu çözmesi gereken iktidar partisi ise vatandaşlarımızın sıkıntılarını görmüyor, duymuyor gibi davranıyor.”

CHP Grup Başkan Vekili Burcu Köksal da gündeminde emeklilerin sorunlarını taşıdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi modelini eleştirerek, “ÖTV, KDV, faiz artışı yap; elektrik, doğalgaz, benzin ve motorine zam yap; yandaşlara yüksek maaşlar ver; ama emeklilere, asgari ücretlilere ve işçilere sabır çektir” şeklinde özetledi ve şunları söyledi:

“İktidar, aylardır emeklilere açlık sınırında bir maaş verirken, bu parayı verirken iki ayrım yapıyor: çalışan emekliler ve çalışmayan emekliler arasında bir ayrım, ayrıca banka emeklileri ile diğer emekliler arasında bir ayrım yapılıyor. 5 bin lira tutarındaki ikramiyeyi çalışan emekli alamayacak. İnsan biraz düşünür, emekli maaşı yetiyorsa zaten çalışmaz, zaten çalışmazsa maaş alır. Bu mantık çok basit, ama bu iktidar bu kadar basit bir şeyi dahi düşünmekten aciz. Banka emeklilerine zaten ikramiye verilmiyor. Şimdi düşünün, 30 bin lira maaş alan bir emekli çalışmıyorsa 5 bin lira alacak, ama 7.500 lira maaş alan çalışan bir emekliye bu ikramiye verilmeyecek. Dul maaşı alanlar 3.750 lira alacak, yetim maaşı alanlar ise 1.250 lira alabilecek. Vicdanınıza elinizi koyun. Dünyada emekliler arasında ayrım yapan tek ülke olarak tarihe geçtik ve bu utanç bile yeter.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla