Connect with us

EKONOMİ

Staj ve çıraklık borçlanması koşulları açıklandı! Eksik prim günlerini tamamlama fırsatı

Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamlamak isteyenler için staj ve çıraklık borçlanması önemli bir fırsat sunuyor.

Yayınlanma tarihi:

Türkiye'de Erken Emeklilik Hareketi! Son Dakika Gelişmeleri ve Staj Çıraklık Sigortası İle İlgili Detaylar

Emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamlamak isteyenler için staj ve çıraklık borçlanması önemli bir fırsat sunuyor.

Staj ve çıraklık dönemleri, genç çalışanlar için sigorta kapsamında değerlendirilmez. Bu dönemlerdeki sigorta primleri emeklilik hesabına katılmaz. Ancak, bazı istisnai durumlarda bu dönemler borçlanarak emeklilik sürecini hızlandırmak mümkün.

Anneler, doğum yaptıkları dönemleri borçlanarak emeklilik tarihini öne çekebilir. Bu durumda, doğum borçlanması yoluyla her çocuk için 720 gün kazanılabilir ve toplamda 3 çocuğa kadar bu haktan yararlanılabilir.

Staj ve çıraklık borçlanması için başvuru yapmak isteyenlerin, öncelikle SGK’ya kayıtlı ve prim günü bulunan bir işverene tabi olarak çalışıyor olmaları gerekir. Ayrıca, borçlanmak istedikleri sürelerde sigortalı olarak çalışmış olmaları da şarttır.

Borçlanma bedelleri, asgari ücretin belirli bir yüzdesi olarak hesaplanır. 2023 yılı için staj ve çıraklık borçlanması bedeli, brüt asgari ücretin %32,5’idir.

Borçlanma başvuruları, e-Devlet üzerinden veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne bizzat giderek yapılabilir. Başvurular, SGK tarafından değerlendirilir ve olumlu sonuçlanırsa borçlanma işlemi başlatılır.

Staj ve çıraklık borçlanması, eksik prim günlerini tamamlamak isteyenler için önemli bir fırsattır. Bu imkandan yararlanarak emeklilik tarihini öne çekebilir ve daha erken emekli olabilirsiniz.

İşte staj ve çıraklık borçlanması için başvuru yapmak isteyenlere bazı ipuçları:

  • Borçlanma bedellerini hesaplarken, güncel asgari ücret ve artış oranlarını göz önünde bulundurun.
  • Borçlanma süresini, emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamlayacak şekilde belirleyin.
  • Borçlanma başvurusunu, yıl sonuna kadar yapın. Böylece, gelecek yılın artış oranlarından etkilenmeden işlem görebilir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla