Connect with us

YEREL

Ortaköye yeni adet

Ortaköy’ün simgesi haline gelen hediyelik eşya tezgahları, ‘yeni düzenleme yapılacağı’ gerekçesiyle kaldırılıyor. “Tezgahları belediyeye yakın kişilere verecekler” diyen esnaf öfkeli. İstanbul Boğazı’nın en güzel semtlerinden Ortaköy’le özdeşleşen ve sayıları 400’ü bulan hediyelik eşya tezgahları, Ramazan Bayramı’nın ikinci günü yani 22 Eylül’den itibaren kaldırılacak. Beşiktaş Belediyesi’ne bağl

Yayınlanma tarihi:

Ortaköy’ün simgesi haline gelen hediyelik eşya tezgahları, ‘yeni düzenleme yapılacağı’ gerekçesiyle kaldırılıyor. “Tezgahları belediyeye yakın kişilere verecekler” diyen esnaf öfkeli. İstanbul Boğazı’nın en güzel semtlerinden Ortaköy’le özdeşleşen ve sayıları 400’ü bulan hediyelik eşya tezgahları, Ramazan Bayramı’nın ikinci günü yani 22 Eylül’den itibaren kaldırılacak. Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri tarafından önceki gün tezgah sahiplerine yeni düzenleme yapılacağı için tezgahların süresiz kaldırılacağı duyuruldu. Ortaköy’ün tarihi bir doku olduğunu belirten Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ise yeni düzenlemeyle ilgili şu bilgileri verdi:

BAŞKAN AÇIKLADI

“Ortaköy, kilisesi, camisi ve sinagogun olduğu, festivaller düzenlediğimiz bir yer.

Beşiktaş’ın gözbebeği olan Ortaköy’de bu dokuya uygun yeni bir çalışma yapılacak. Daha önce cephe düzenmeleri yapmıştık. Şimdi zemin düzenlemesi yapılacak. Oranın dokusuna uygun olmayan çadırlar bağlanıyor. Oysa takılıp sökülebilir malzemelerle daha güzel bir düzenleme olacak. Bir yangın olsa girişte sıkıntı çekiyoruz. İtfaiye araçlarının giriş çıkışını engellememek gerekiyor.” Hediyelik eşya pazarı olmasına rağmen tezgahlarda iş kıyafeti bile satıldığına dikkat çeken Ünal “Kıyafet satılması uygun mu? Geçmişte olan tezgah sahiplerinin yanı sıra işgal etmiş olanların durumları incelenecek. Orada bugüne kadar bu işi yapan insanların olması doğaldır. Eğer aynı ürünü yapıyorlarsa belki ortak tezgah kurulması gündeme gelebilir. Artık amacına daha uygun olarak el sanatları, resim ve takı sanatıyla ilgili çalışmalara daha çok yer vereceğiz” diye konuştu. Yıllardır Ortaköy’de tezgah açarak geçimini sağlayan esnaf buna büyük tepki gösterdi. “Belediye ekmeğimizle oynuyor” diyen tezgah sahipleri, düzenleme sonrası yerlerinde başka kişilerin tezgah açmasından endişe ediyor. Ortaköy’de 23 yıldır takı yapıp satan 48 yaşındaki Altan Çetiner, belediyenin tezgahların kaldırılacağını 1 hafta öncesinden haber vermesine isyan ediyor. Çetiner “İki ay önceden haber verseydiler biz de ona göre tedbirimizi almaya çalışırdık. Şimdi apar topar tezgah kaldıracaklar. Biz ne yapacağız? Düşünen yok. Zaten ekonomik krizden ötürü yazın bir şey satamadık. Tezgah açmazsak halimiz ne olur bilemiyorum. İki çocuğum üniversiteye gidiyor. Yeni düzenleme yapılacaksa tezgahlar kaldırılmadan yapılamaz mıydı?” diyerek karara tepki gösterdi.

‘KİME VERECEKLER?’

36 yaşındaki Nimet Karlı da tezgahların kaldırılmasına karşı çıkıyor. “Bir gün tezgah açmasak açız” diyen Karlı Beşiktaş Belediyesi’ne şöyle konuştu: “Hafta sonu burada sattığımla evime ancak ekmek götürebiliyorum. Eşimden ayrıldım. İki çocuğum var. Halimiz ne olacak. Düzenleme sonrası yeniden tezgah açabilecek miyiz?

Bu konuda belediye bir açıklama getirmiyor. Daha önce de yol çalışması yapılmıştı ama tezgahlar kaldırılmamıştı. Düzenlemeyi tezgah kaldırmadan yapsınlar.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla