Connect with us

EKONOMİ

Merkez Bankası 43 Ay Sonra Bir İlki Gerçekleştirdi

Yayınlanma tarihi:

Merkez Bankası 43 Ay Sonra Bir İlki Gerçekleştirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), KKM ödemeleri ve döviz alımları nedeniyle piyasaya aşırı miktarda Türk Lirası (TL) sağlaması sonucunda net fonlamasının eksiye geçtiği bildirildi. Bu durum, TCMB’nin 4 yıl aradan sonra ilk kez böyle bir durumla karşı karşıya kalması anlamına geliyor. Aynı zamanda, gecelik faizler de son 10 günde yaklaşık 300 baz puan gerileyerek düşüş gösterdi. Uzmanlar, bu gelişmenin para politikasının etkinliğini azalttığına dikkat çekti.

TCMB, yıllardır rezerv biriktirmek amacıyla piyasada net döviz alımı yaparak kur korumalı mevduat (KKM) kaynaklı kur farkı ödemelerini üstleniyordu. Ancak 14 Temmuz itibarıyla TCMB, swap işlemleri hariç olmak üzere bankalardan net borçlanıcı konumuna geçti. Benzer bir durum en son Aralık 2019’da yaşanmıştı.

Açık piyasa işlemlerinde (APİ) TCMB’nin net fonlaması, 14 Temmuz’da -43,2 milyar TL, 17 Temmuz’da -122,6 milyar TL ve 18 Temmuz’da ise -176,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu da demek oluyor ki TCMB, dün itibarıyla bankalardan net 176,5 milyar TL borç aldı.

Bu gelişmeye paralel olarak, 7 Temmuz’da yüzde 16,42 olan ortalama BIST gecelik repo faizleri de yüzde 13,51’e gerileyerek TCMB’nin politika faizi olan yüzde 15’in altına indi.

Bu durum, TCMB’nin faiz koridorunun alt bandında gecelik faizlerin oluşmasına ve bankaların TCMB’ye borç veren konumuna geçmesine sebep oldu. Uzmanlar, bu durumu para politikasının etkinliğinin azalmasına neden olan bir gelişme olarak değerlendirdi.

Bloomberg’de yer alan bir habere göre, KKM’deki kur farkı ödemeleri ve döviz alımları nedeniyle TCMB’nin piyasaya yüksek miktarda TL verdiği ve bu durumun faiz oranlarının son günlerde gerilemesine yol açtığı belirtildi.

Gecelik faizlerdeki düşüşün yanı sıra, son iki haftada 3 aya kadar vadeli mevduat faiz oranı yüzde 42’den yüzde 37,8’e gerilemişti.

Yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 30 değer kaybeden TL, Arjantin pesosundan sonra gelişen ülke para birimleri arasında en kötü performans gösteren ikinci para birimi konumunda bulunuyor.

Ekonomistler, TCMB’nin yarın açıklayacağı faiz kararında sınırlı bir faiz artışı yapmasını bekliyor. Ancak enflasyonun temmuz ayından itibaren yeniden hızlanması bekleniyor.

Bazı bankacılar, sistemdeki repo fonlamasının artırılması gibi adımlar beklerken, bazıları ise rezerv biriktirme hızının yavaşlayabileceğini öngörüyor. Döviz masası işlemcileri, hızlı rezerv biriktirmenin TL’yi bollaştırarak döviz talebini artırabileceğine dikkat çekti.

TCMB’nin uluslararası net rezervleri son beş haftada 18,9 milyar dolar toparlanarak 2 Haziran’da

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla