Connect with us

EKONOMİ

Memurları İlgilendiren Yenilik Resmi Gazete’de: Devlet Fazla Ödemeleri Geri Alacak

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile birlikte memurları ilgilendiren önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Memurlara yapılan fazla ve sebepsiz ödemelerle ilgili düzenleme, gerçek dışı beyan, hile ve hata şartını kaldırarak, yanlış ödemelerin faiziyle birlikte geri alınmasını öngörüyor.

Yayınlanma tarihi:

Memurları İlgilendiren Yenilik Resmi Gazete'de: Devlet Fazla Ödemeleri Geri Alacak

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile birlikte memurları ilgilendiren önemli değişiklikler yürürlüğe girdi. Memurlara yapılan fazla ve sebepsiz ödemelerle ilgili düzenleme, gerçek dışı beyan, hile ve hata şartını kaldırarak, yanlış ödemelerin faiziyle birlikte geri alınmasını öngörüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Fazla veya Yersiz Ödenen Aylıkların Geri Alınması” başlıklı genel tebliğ, Resmi Gazete’de yer alarak yürürlüğe girdi. Tebliğ, kamu mensuplarına yapılan fazla ve yersiz ödemelerle ilgili takip ve tahsis işlemleriyle ilgili esasları düzenliyor.Yanlış ve yersiz ödemeler nedeniyle ödenen fazla aylıklar, kamu görevlilerinden geri alınacak. Harcama birimi, fazla ödemenin tespit edildiği tarihten itibaren 15 iş günü içinde ilgili belgeleri takip ve tahsil birimine gönderecek. Yersiz ödemeler, genel hükümlere göre zaman aşımı süresi içinde faiziyle birlikte tahsil edilecek.Aylıklarını tam olarak alıp ay başından sonra görevden ayrılanlardan peşin ödenmiş aylığın çalışılmayan süreye ait kısmı geri alınacak. Aylıksız izinli sayılanların genel sağlık sigortası primleri için borçlandırılmayacak, SGK’dan iade talebinde bulunulmayacak.Memuriyeti sona erenlerin SGK’ya ödenmiş genel sağlık sigortası priminin çalışılmayan süreye ait kısmı borç kaydedilerek, bu tutarlar kamu görevlilerinden tahsil edilecek.Fazla veya yersiz aylık ödemelerinden doğan alacaklarda faiz miktarı, sözleşme ile tespit edilmemişse ödeme yıllık yüzde 12 üzerinden yapılacak. Harcama birimi, tespit edilen ödemelerin takip ve tahsil işlemleri için yetkili birime bildirim yapmadan önce kamu görevlileri tarafından rızaen ödenebilecek. Rızaen ödenmemesi durumunda, takibe yetkili birimce alacak takip dosyası açılacak.Bu düzenleme öncesi fazla ve yersiz ödemenin geri alınabilmesi için gerçek dışı beyan, hile veya hata aranıyordu. Ancak artık bu şartlar aranmaksızın ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 60 gün içinde geri alınabilecek.Ayrıca, yurtdışına gönderilen kamu görevlileri için yüklenme senedi ve muteber imzalı müteselsil kefalet senedi düzenlenmesini içeren bir diğer Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu tebliğe göre, yükümlülüklerini ihlal edenler, döviz cinsinden borçlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen efektif satış kuru üzerinden, faiziyle birlikte Türk lirası cinsinden ödeyecekler.Yayımlanan tebliğ bütününde alacaklar, borç miktarı, ilgilinin durumu ve ödettirilecek meblağ dikkate alınarak azami beş yıla kadar taksitlendirilebilecek.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla