Connect with us

TÜRKİYE

Malatya’da, ‘Yeşil İyileşme’ projesi ile tasarlanan ‘Onarıcı Köy’ün temeli atıldı

Yayınlanma tarihi:

MALATYA’da, WWF- Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), afetlere karşı daha dirençli ve doğayla uyumlu bir gelecek için başlattığı ‘Yeşil İyileşme’ çağrısının adımlarından biri olan ‘Onarıcı Köy’ Projesi kapsamında ilk evin inşasına başlandı.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından WWF-Türkiye, doğa ile uyumlu ve afetlere dirençli bir Türkiye için yapmış olduğu ‘Yeşil İyileşme’ çağrısı doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Vakıf, deprem bölgesinde sağlıklı bir gelecek kurma mücadelesi olarak görülen ayağa kalkma sürecinin her aşamasının ‘Yeşil İyileşme’ ilkelerine göre ele alınmasının öneminin altını çiziyor. Yeşil İyileşme ilkelerinin ilk adımı olarak depremden etkilenen Malatya, Hatay ve Adıyaman illerinin belediye başkanları, uzmanlar, akademi, sivil toplum, uluslararası finans kuruluşları, bakanlıklar ve meslek örgütlerinin de dahil olduğu geniş bir katılımla Yeşil İyileşme Forumu’nu gerçekleştiren WWF- Türkiye; forumun ardından çözüm önerilerinden oluşan ‘Deprem ve Afetlere Dirençli Bir Gelecek İçin Yeşil İyileşme’ raporunu yayımlamıştı. Forum sonrasında ortaya çıkan enkazın etkili ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması ve yeniden inşaat sürecinde doğanın korunmasına katkı sağlanması amacıyla yola çıkan WWF- Türkiye; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi, AFAD, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi desteğiyle hazırlanan ‘Onarıcı Köy’ Projesi kapsamında Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Kırlangıç Mahallesi’nin ‘Yeşil İyileşme’ ilkelerine göre yeniden inşa edileceği projenin uygulanmasına başladı. Yapılacak 7 evden ilkinin temeli yerel yöneticiler ve gazetecilerin katılımıyla atıldı. 

‘CUMHURİYETİMİZİN İKİNCİ YÜZYILINA ÖRNEK BİR YAŞAM ALANININ TEMELİ ATILIYOR’

Doğa temelli yaşam alanlarının kurulması için çalıştıklarını belirten WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, bugün burada Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına örnek bir yaşam alanının temeli atıldı. Buradaki modelin anlamlı bir diğer boyutu da bakanlık, mülki idare, yerel yönetim, sivil toplum, akademi ve yurttaşlar olarak bir arada bulunmamız” diyerek çok paydaşlı, katılımcı bir şekilde, bilimin ışığında hayata geçen bu modelin geleceğin dayanıklı, doğa temelli yaşam alanlarının kurulması için de bir ilk adım olduğunu belirtti.

‘KÖY, 1990 YILINDA PKK TARAFINDAN BASKINA UĞRAMIŞ’

Kırlangıç Mahallesinin tarihi hakkında bilgiler aktaran Cem Vakfı Başkanı Eşref Doğan, Kırlangıç Mahallesinin bu coğrafyada 800 senelik mazisi olan Horasan kökenli bir köy olduğunu kaydederek, “Buraya Elazığ Mişar’dan gelinmiştir. Sultan Alaeddin Keykubat döneminde, İstiklal ve 1’inci Dünya Savaşına Kırlangıç Köyünden 90 kişi gidiyor. 90 kişiden 5 kişi köyüne dönebiliyor. 85 şehidi olan bir köyün toprakları üstünde bulunuyorsunuz. Köyümüzün 1932 yılında yeri değiştirildi. 1990 senesinde ise PKK tarafından baskına uğrayan köyümüzün muhtarı şehit edildi. Bu kadar geçmişi olan devletine sadık ve bağlı bir köydür. Zaman içerisinde asayiş düzelince bahçelere ve ovalara evlerini yapanlar oldu. Ama terk edilen yerler ihmal edildi. Temennimiz ve arzumuz eski Kırlangıç’ı yeniden kurmak. 800 sene geçmişi olan bir köyü yeniden ihya etmek. Bizleri onurlandırdığınız için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

‘7 EV DOĞANIN DENGESİNİ BOZMAYACAK’

Büyükşehir Belediyesi olarak WWF’nin çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirten Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Kırlangıç köyünün Cumhuriyet tarihinde önemi olan bir köy olduğunu belirterek, şu anda mahalle statüsünde olan Kırlangıç köyünün seçilmiş olması vizyon meselesi olduğunu söyledi. Gürkan, WWF- Türkiye yönetimine teşekkür ederek, “WWF- Türkiye, bozulan ekolojik dengenin yeniden yerine getirilmesi noktasında neler yapabiliriz, nereden başlayabiliriz anlayışıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yoğun bir çalışma içerisinde. İlk etapta burada 7 evin temelini atıp başlangıcını gerçekleştireceğiz. Bu 7 ev doğanın dengesini bozmayacak bir yapı yaklaşımıyla inşa edileceği için çok önemlidir. Biz de Büyükşehir Belediyesi ve yerel yönetimler olarak WWF’nin çalışmalarını yakından takip ediyoruz, takdir ediyoruz ve her konuda desteğimizi burada tekrar ifade etmek istiyorum. WWF’nin de ilk etapta finansman anlamında hibe yoluyla bulmuş olduğu kredilerle 300 bin Euro’luk kredi ile ilk etapta yapılacak 7 evin temelini attık. Böylelikle işin başlangıcını gerçekleştireceğiz. Zaten bir işe başlanması demek bitirilmesi anlamındadır” dedi.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla