Connect with us

TÜM HABERLER

İşten Çıkarılırsanız 160.000 TL Tazminat Almaya Hak Kazanırsınız! Uzmanı Bilinmeyenleri Açıkladı

Yayınlanma tarihi:

İşten Çıkarılırsanız 160.000 TL Tazminat Almaya Hak Kazanırsınız! Uzmanı Bilinmeyenleri Açıkladı

Son dönemde hayata geçirilen yasal düzenlemeler, işten çıkarılan işçilere yönelik sağlanan haklarla büyük bir dikkat çekiyor. Bu düzenlemeler, çalışma hayatında önemli bir değişimin işaretçisi olarak öne çıkarken, işçilerin korunması adına kritik adımların atılmasını sağlıyor. İşten çıkarılan bireylerin bu hakları bilmesi, bu süreçten en az zararla çıkabilmeleri açısından büyük önem taşıyor. İşte, işten çıkarılan işçilerin mutlaka bilmesi gerekenler…

İşten çıkartılan çalışanlara yönelik yeni yasal düzenleme, işçilere çeşitli haklar tanıyor. İşverenlerin sahip olduğu güvencelerle benzer haklara kavuşan işçiler, geleceklerini daha emin adımlarla planlama şansına sahip olacaklar.

Bu Şekilde İşten Çıkarılanlar Dikkat!

4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesine göre, işverenin belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmesi durumunda, işçinin yeterliliğinden, davranışlarından ya da işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebep olması gerekiyor. İşten sebepsiz yere çıkarıldıysanız, işe geri dönme hakkınız doğabilir.

Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi:
İşçinin geri dönüş hakkından yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekiyor. Bu, iş güvencesi uygulamasının devreye girmesi açısından kritik bir faktördür.

En Az 6 Ay Çalışma Süresi:
İşçinin, aynı işyerinde en az 6 ay süreyle çalışmış olması gerekmektedir. Deneme süresi bu süreye dahil edilir ve işçinin 6 aylık süreyi tamamlamış olması önemlidir.

İşyerinde 30 İşçinin Çalışması:
İşçinin çalıştığı işyerinde en az 30 işçinin bulunması şarttır. Birden fazla işletmeye sahip işverenlerde ise toplam çalışan sayısı esas alınacaktır.

Sebepsiz Çıkartılma:
İşveren, işten çıkartma işlemine yasal bir sebep dayandırmıyorsa, işçinin geri dönüş hakkı ortaya çıkar. Kavga, kurallara uymama gibi nedenlerle değil, geçerli bir sebep olmadan yapılan çıkartmalar bu kapsama girer.

30 Günü Geçmesin:
İşten çıkartılan işçi, yasal şartları sağlıyorsa 30 gün içinde arabulucuya başvurarak işe geri dönüş talebinde bulunmalıdır. Arabuluculuk süreci sonuçsuz kalırsa, işçi 2 hafta içinde iş mahkemesine başvurmalıdır. Bu sayede 8 maaşa kadar tazminat alınabilir.

Boş Geçen Süre İçin 4 Maaş Tazminat:
Mahkeme işçinin işe geri dönüş kararı alması durumunda, işverenin boş geçen süre için en fazla 4 maaş tazminata hükmedebilir. Ayrıca, işveren işçiyi tekrar işe başlatmazsa, mahkeme tarafından belirlenen tazminatı ödemekle yükümlü olacaktır.

Not: Başlıkta yer alan 160.000 TL brüt asgari ücret (20 bin TL) ele alınarak örnek amaçlı hesaplanmıştır.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement