Connect with us

EKONOMİ

İşte emekliye 5 bin lira ikramiyede tüm detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapılacağı, fiilen çalışmaya devam edenlerin kapsam dışı olduğunu açıklamasının ardından, birçok vatandaş kendisinin 5 bin liralık ikramiyeden faydalanıp faydalanamayacağını merak ediyor.

Yayınlanma tarihi:

EMEKLİ İKRAMİYE ÖDEME TARİHLERİ! 5.000 TL'lik Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi O Tarihlerde Hesabınızda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapılacağı, fiilen çalışmaya devam edenlerin kapsam dışı olduğunu açıklamasının ardından, birçok vatandaş kendisinin 5 bin liralık ikramiyeden faydalanıp faydalanamayacağını merak ediyor. Hürriyet yazarı Noyan Doğan okurlarından konuya ilişkin gelen soruları yanıtladı.

Soru: Haziran ayında EYT’den emekli oldum. Ayda dört gün bir işyerinde çalışıyorum. İşyeri dört günlük sigortamı yatırıyor. Kalan günlerde çalışmam yok. Bu durumda emeklilere ödenecek 5 bin liralık ikramiye bana da yatacak mı?

Cevap: İkramiye, çalışmayan emeklilere ödenecek. Emekli olup da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak.

Bu durumda, Haziran ayında emekli olan ve ayda sadece 4 gün çalışan okuyucumuz, 1-31 Ekim tarihleri arasında bir gün bile çalışması olduğu için ikramiyeden yararlanamayacak.

Soru: Gündemde olan, 2000-2008 yılı SGK başlangıcı olanlara kademeli emeklilik düzenlemesi için sosyal medyada bir tablo dolaşıyor. Tabloda görünen pirim gün sayısı şu anda bizden beklenen kıdem tazminatı alıp çıkabilmemiz için gereken 7000 gün sayısından düşük. Bu şekilde pirim sayısı daha düşük bir kademeli emeklilik sistemi hayata geçer ise, 7000 günden tazminat alarak işten ayrılma hakkının da gün sayısı buna paralel düşer mi?

Cevap: Bugünkü sosyal güvenlik mevzuatına göre 8.9.1999-30.4.2008 tarihleri arasında sigorta girişi olan erkek çalışanlar 7000 prim gün ve 60 yaşında, kadın çalışanlar ise 7000 prim gün ve 58 yaşında emekli olabiliyor.

Sosyal medyada EYT düzenlemesinden yararlanamayan 2000 ve sonrası sigorta girişi olanlar için erken emeklilik, kademeli emeklilik, kademeli yaş indirimi adı altında bazı söylentiler dolaşıyor, hatta bazı tablolar yayınlanıyor ancak kamunun şimdilik kademeli emeklilik konusunda bir çalışması veya da kamunun gündeminde erken emeklilik bulunmuyor.

Bu nedenle, kademeli emeklilik sistemi hayata geçerse, kıdem tazminatı alma hakkının da buna paralel düşeceği söylenemez.

Soru: 1998’den beri sigortalıyım, 7700 günüm var. Bu ay EYT’den emekli olabileceğim. 2023’te mi, yoksa 2024 Ocak’ta mı emekli olayım? Yasa tasarısı konuşuluyor hangisi avantajlı olur?

Cevap: 2023 sonuna kadar emekli olmakla 2024’ün ocak ayında emekli olmak arasında hiçbir fark bulunmuyor. Şimdi emekli olsanız, 2024’ün başındaki emekli maaş artışlarından yararlanacaksınız. Ayrıca 2024’ün başında uygulamaya girecek herhangi bir yasa tasarısı yok.

Tek bir fark var o da 2024’ün başında kıdem tazminatı artacağı için işten ayrılırken alacağınız tazminat yüksek olur, ancak kıdem tazminatında da tavan uygulaması bulunuyor.

Bu durumda emekliliğinizi ertelemeyin derim.

Soru: 2002-2004 yıllarında 26 ay çalıştığım son işyerimde 1000-1500 TL arası ücret alıyorken işverenim asgari ücretten primlerimi yatırmış. Bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap: İşçinin sigortasının düşük gösterilmesi, bundan dolayı da SGK’ya eksik prim ödenmesi İş Kanunu açısından suç teşkil ediyor. Çalışan açısından ücretin düşük gösterilip, primlerin asgari ücret üzerinden ödenmesi ileride çalışanın düşük emekli maaşı almasına neden olacaktır.

Bu durumda yapılması gereken İş Mahkemesi’nden dava açmaktır. Bu sayede işverenin eksik yatan primleri tamamlaması sağlanacağı gibi işverene de ciddi bir ceza uygulanacaktır.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla