Connect with us

EKONOMİ

Hesabını Başkasına Kullandırana Kötü Haber! Vergi Sürprizi Geliyor

Banka hesabını çeşitli gerekçelerle başkasına kullanılanlara vergi cezası da geliyor. Kara para aklama suçuyla bağlantılı olarak ele alınan bu işlemlere vergi cezasının uygulanması.

Yayınlanma tarihi:

Banka hesabını çeşitli gerekçelerle başkasına kullanılanlara vergi cezası da geliyor. Kara para aklama suçuyla bağlantılı olarak ele alınan bu işlemlere vergi cezasının uygulanması. Maliye, banka hesaplarını kullanmakta olan kişilerin “komisyonculuk faaliyeti” haklarını vergi ödemesi doğal olarak vararak, mevcuttaki transferleri incelemeye başladı. İtirazlar üzerine, Danıştay da, “Banka hesaplarının kullandırılmasının ticari faaliyet olduğu için vergilendirilmesi gerektiği” kararını verdi. Maliye, bu işleme aracılık etmeyen hesaplarına sahip oldukları KDV’nin indirilmesine ve 1 kat da vergi kaybı cezasının kesilmesine başladı.

Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu, birçok kişinin normal bir işlem gibi yaptığı kabul banka hesabını başkasına kullanmasının aslında vergi suçu oluştuğunu dikkat çekerek şöyle açıkladı:

“İyi niyetle veya makul banka hesaplarını kullanmakranlar, bir yandan vergi ziyaı cezalı vergi tarhiyatı, diğer yandan da hapis cezası ile karşı karşıyalar. Kişilerin bu durumla ilgili haberlerinin olup olmaması da durumu değiştirmiyor. Kanunları bilmemek mazeret sayılmıyor, suçu ortadan kaldırılmıyor.”

Banka hesabını başkasına kulandırmanın amacı ve yöntemi şu şekilde işleniyor:

  • Kara para aklayan ya da terörü finanse etmeyen kişilerin parasını kaybetmelerine izin vermek için bireysel banka hesaplarını kullanarak, söz konusu paraları bankacılık sistemleri aracılığıyla sürekli olarak transfer ediyorlar.
  • Söz konusu Kararın özeti şu şekilde:
  • “Davacının banka hesaplarını başkalarına kullandırdığının kendi beyanıyla sabit olduğu, banka hesaplarında dava konusu 2015 yılında gerçekleşen para transferlerinin toplam tutarının 118.019.952,32 TL gibi yüksek bir tutar olduğu, anılan yılda herhangi bir mükellefiyet kaydı ve ticari faaliyetinin olmadığı, yüksek tutarda para alınan ve gönderilen şahısları tanımadığı, hesaplarını yanında çalıştığı kişiye ücretini artırması karşılığında ve arkadaşlık ilişkisinin gereği olarak kullandırdığı yönündeki beyanlarının iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması niteliğini taşıdığı, buna göre 213 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca ispat külfeti kendisine düşen davacının anılan durumu kanıtlayacak nitelikte herhangi bir bilgi veya belge sunamadığı da dikkate alındığında, banka hesaplarını komisyon karşılığında belgesiz ticarete aracılık etmek için süreklilik arz eden şekilde  başkalarına kullandırılması faaliyetinin ticari faaliyet olarak kabul edilmesi ve vergiye tabi tutulması gerekir.” (Danıştay 9. Dairesi’nin 15.11.2023 tarihli ve E.2022/224, K.2023/4598 sayılı Kararı).

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla