Connect with us

OTOMOTİV

Flaş Değişiklik! Benzin ve Motorinli Araçlar İçin Zorunlu Hâle Geldi: Bütün arabalarda zorunlu olacak

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı: Artık bütün arabalarda UTTS zorunlu olacak.

Yayınlanma tarihi:

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı: Artık bütün arabalarda UTTS zorunlu olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, araç sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir karar aldı: 1 Ocak 2025 itibarıyla her araçta Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) bulunacak. Bu sistem, plakaları otomatik olarak tanıyarak akaryakıt istasyonlarında işlem yapmayı sağlayacak.

Usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla UTTS’yi zorunlu hale getiren Gelir İdaresi Başkanlığı, artık araç plakalarının manuel olarak girilmeyeceğini ve sistem tarafından otomatik olarak tanımlanacağını belirtti. UTTS’nin kurulumundan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

Bu karar, vergi avantajından yararlanmak amacıyla kiralama veya iş yerleri tarafından kullanılan 8 milyon aracın bulunduğu bir dönemde alındı.

Ayrıca, 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği’ne göre belirli taşıt gruplarının UTTS’ye dahil olma zorunluluğu getirildi ve 1 Ocak 2025’ten itibaren bu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgelerin vergi beyannamelerinde gider olarak gösterilemeyeceği belirtildi.

2024 yılının sonuna kadar akaryakıt istasyonlarındaki işletmelerin en az bir pompa bölümünde Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı bulundurmaları zorunlu hale getirildi.

Araçların yakıt depo girişlerine takılacak olan Taşıt Tanıma Birimi (elektronik etiket) cihazı sayesinde araç plakası dijital olarak saklanacak ve araç otomatik olarak tanımlanacak.

Bu bilgiler, Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlara iletilerek akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak aktarılacak. Bu sayede, UTTS ile taşıt plakalarının elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüzlükler engellenecek.”

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla