Connect with us

TÜRKİYE

Fındık Toplama Tarihleri Belli Oldu! Başkandan Açıklama Geldi

Yayınlanma tarihi:

Güncellenme tarihi:

2023 fındık hasat dönemi Trabzon’un heyecanla beklediği günler arasında yer alıyor. Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, fındık üreticilerine önemli tavsiyelerde bulunarak hasat sürecinde dikkat edilmesi gereken kuralları açıkladı. Yüksek verimli ve kaliteli ürün elde etmek için, fındık bahçelerinde yapılması gereken önemli aşamalara değinen Başkan EYÜPOĞLU, hasat tarihlerine de önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Fındık üreticileri, fındık hasadı öncesinde budama, gübreleme, zararlılarla mücadele ve bahçe temizliği gibi önemli işlemleri başarıyla tamamlamış durumdalar. Ancak hasat sürecine geçerken uyulması gereken bazı kuralların olduğuna dikkat çekiyoruz. Özellikle motorlu tırpan gibi aletlerle 10-15 gün öncesinden bahçe temizliği yapılmalı ve Fındık Hasat Komisyonunun belirlediği hasat tarihlerine uyulmalıdır.

Hasat öncesinde erken ve daldan toplamanın önüne geçilmesi gerekiyor. Erken hasat ve daldan toplamada iç buruşuk oranı artarken, randıman düşüklüğü ve gelecek yılın meyve gözlerinde zararlar meydana gelebilir. Bu nedenle fındıkların yere düşmesi beklenmeli ve yerden toplanmalıdır.

Özellikle fındık bahçelerine file serilerek ürünün tam olgunlaşması beklenip fındıkların fileye dökülmesi sağlanmalıdır. Bu yöntem, işçilik maliyetini düşürürken aynı zamanda erken hasadın da önüne geçer. Fındıkta kilo artışı, randımanın yüksek olması ve işçilik maliyetinin azalması, bu şekilde sağlanacaktır.

Fındık hasadı yapılacak olan bölgelerde saptanan tarihler şu şekildedir:

  • Sahil kesiminde (0-250 metre arası rakım): 12 Ağustos 2023
  • Orta kesiminde (251-500 metre arası rakım): 19 Ağustos 2023
  • Yüksek kesiminde (500 metre ve üzeri rakım): 26 Ağustos 2023

Hasat öncesi belirlenen kriterlere uyarak yapılacak olan fındık hasadı, ürün kalitesini artıracak ve depolama sürecinde yaşanan sorunları minimize edecektir. Kurutulan fındıkların uygun şekilde depolanması da önemlidir. Serin, kuru ve havalanabilir bir depoda saklanmalıdır. Uzun süreli muhafaza için depo içi sıcaklığı 2-4,5 ºC arasında ve nispi nem oranı %55-60 arasında olmalıdır.

Fındık üreticilerimizin bu tavsiyelere dikkat etmelerini ve verimli bir hasat dönemi geçirmelerini temenni ediyoruz. Sağlıklı ve kaliteli fındık ürünlerinin elde edilmesi için hep birlikte gereken özeni gösterelim.”

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla