Connect with us

EYT

Faruk Erdem EYT’nin yol haritasını açıkladı!

Yayınlanma tarihi:

Milyonlarca insanın beklediği EYT’de son döneme girildi. Meclis’te bütçe görüşmelerinin bitmesinin ardından EYT için düğmeye basıldı. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT kimleri kapsayacak? EYT’de takvim nasıl olacak? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem EYT’de takvimin nasıl olacağını canlı yayında anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün milyonların beklediği EYT düzenlemesi ve asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin EYT ile ilgili teknik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu, işverene sağlanacak kredi desteğini de Hazine Bakanı Nureddin Nebati ile çözdüklerini söyledi. Bakan bilgin asgari ücret ile ilgili ise salı gününe işaret etti.

Milyonlar insanın beklediği EYT ile ilgili son dakika bilgisini A Haber canlı yayınında Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem canlı yayında anlattı. EYT’de takvim belli oldu. Peki EYT ne zaman çıkacak? EYT kimleri kapsayacak? EYT’de ilk maaş ne zaman? EYT’de yaş şartı var mı? Faruk Erdem’in öne çıkan sözleri:

Herkes EYT konusunu konuşuyor. Herkesin bu konuda bir fikri var. Bu doğru bir yaklaşım de değil, herkes birbirine bilgi satıyor. Burada şartlar belli; 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş olanları kapsayan bir düzenleme olacak. Buradan başka bir anlam çıkarmaya gerek yok. Sanki emeklilik sistemi değişiyormuş gibi herkes bir talep ile gelmeye başladı. Dolayısıyla emeklilik sistemi değişmiyor, sonra hükümet bir reforma yapmak ister o başka bir durum. Aylık bağlama oranlarını değiştirir, yaş şartını değiştirir bu başka bir konu.

EYT’de 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanları yaşadığı bir duruma karşı çözümü. Bütün mesele bu ve bunu üzerine çalışılıyor. Buna başka manalar yükleniyor, bir sürü insan konuşuyor. Bu yaklaşım doğru değil. Burada milyonlarca insanı ilgilendiren bir durum var, bunların için aileler de var. 8 Eylül 1999’da maç oynanırken kural değişmiş ve yaş şartı getirilmiş. Burada ilk başta insanlara verilen sözler tutulmamış. İşte bu insanlara o emeklilik hakkı verilecek.

Prim şartı şöyle olacak; 8 Eylül 1999 öncesindeki şartlar neyse onu söylüyorum ben burada. SSK için 5 bin gün Bağ-Kur için 7 bin 200 ve 9 bin gün Emekli Sandığı için de 7 bin 200 ve 9 bin gün durumu söz konusu. İlk rakamlar kadınlar için diğeri erkekler için. SSK’da kadınlar için 20 yıl bekleme süresi var. Erkekler de ise 25 yıl bekleme süresi var. Dolayısıyla 8 Eylül 99 öncesine dönülüyor denildiğinde şartlar bunlar. Konuyla ilgili teknik çalışma yapılıyor ve bu kolay bir şey değil.

Yurt dışında çalışanlar da borçlanma yaparak EYT’li olmak istiyor. Onlar da bu kapsama giriyor. Hizmet birleştirmesi var, SSK’lısı Bağ-Kurlusu var. Her birinde çalışan var veya her 3’ünde çalışan var. Dolayısıyla burada hizmet birleştirme durumları var. İşte bunların birçoğu da dijital ortamda değil. Bunların hepsi dosyalardan toplanıyor. Burada ben bir rota çıkardım; tahmini bir şey ama böyle olacak diye düşünüyorum.

26 Aralık’ta yılın son Kabine toplantısı var. Burada detayların kamuoyu ile paylaşılacağını düşünüyorum. Bundan sonra 15 Ocak’a kadar tasarının yasalaşmasını bekliyorum. Bundan sonrada başvurular başlayacak. Bundan sonra 1 Şubat itibariyle maaşlar hesaplanmaya başlanır. 1 Mar’ta ise toplu olarak şubat-mart maaşları hesaplara geçer.

EYT’LİYE EMEKLİLİK ROTASI

*26 Aralık haftası: Tasarının açıklanması

*15 Ocak haftası: Tasarının yasalaşması

*Ocak’ın ikinci haftası: Başvuruların başlaması

*1 Şubat: Maaş hesabının başlaması

*1 Mart haftası: Toplu ödemelerin yapılması

ÇALIŞAN EYT’LİYE ROTA

*Tasarının yasalaşması

*İşyerinden çıkış alınması

*SGK’ya başvurunun yapılması

*Tazminat hesabı ve ödenmesi

*İsteyenler için yeniden işe başlama

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla