Connect with us

TÜRKİYE

EYT’yi Kaçıranlar İçin Malulen Emeklilik Şartları Belli Oldu! 1800 Primle Emeklilik Formülü

Yayınlanma tarihi:

EYT'yi Kaçıranlar İçin Malulen Emeklilik Şartları Belli Oldu! 1800 Primle Emeklilik Formülü

Giriş: Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamı dışında kalanlar için uzun süren bekleyiş sona erdi. Sonunda milyonlarca kişinin beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kanunu çıkarıldı ve bu yeni düzenlemeye göre, ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişiler için yaş şartı kaldırıldı.

EYT ve Malulen Emeklilik Arasındaki Fark:

EYT kapsamı, 8 Eylül 1999 öncesi işe giriş yapmış olan kişileri kapsarken, kapsam dışında kalanlar için malulen emeklilik kapıları açıldı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, malulen emeklilik için aranan şartları açıkladı.

Malulen Emeklilik Şartları:

Malulen emekli olmak isteyen kişilerin aşağıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir:

  1. 10 Yıl Sigortalılık Süresi: Başvuran kişinin en az 10 yıl boyunca sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir.
  2. 1800 Gün Prim Ödeme: Başvuran kişinin toplamda en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
  3. En Az Yüzde 60 İşgücü Kaybı: Başvuran kişinin sağlık durumu nedeniyle en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğradığına dair bir sağlık kurulu raporu alması gerekmektedir.

Başvuran kişiler bu şartları sağladıklarında, EYT şartı aranmaksızın hemen emekli olabilirler. Ancak yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu alamayan kişiler için yüzde 40 oranında işgücü kaybı raporu ve Maliye’den vergi indirim hakkı almak durumundadır. Bu durumda, 6 Ağustos 2002 tarihi itibarıyla 12 yıldan fazla sigortalılık süresi bulunan kişiler, vergi indirim hakkı alacakları tarihe göre engelli haklarına sahip olabilirler.

Ekrem Sarısu’nun verdiği bilgilere göre, bu şartları yerine getiren kişiler için erken emeklilik kapısı açılmış olacak. Herkes için büyük bir umut olan bu yeni düzenleme, milyonlarca kişi için finansal rahatlık sağlayacak gibi görünüyor.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla