Connect with us

TÜM HABERLER

EYT ve Bağ-Kur Reformu ile Emeklilikte Yeni Dönem Başlıyor! 2 Milyon Kişi Emekli Olacak

Yayınlanma tarihi:

EYT ve Bağ-Kur Reformu ile Emeklilikte Yeni Dönem Başlıyor! 2 Milyon Kişi Emekli Olacak

Türkiye’de emeklilik sistemi yeni bir döneme giriyor. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesiyle yaklaşık 5 milyon kişiye emeklilik kapısı aralanırken, Bağ-Kur’luları umutlandıran büyük bir reform da yolda. Bu reform, küçük esnafı da kapsayarak emeklilik için gerekli olan prim günü sayısında ciddi bir azalma öngörüyor.

Bağ-Kur Reformunda Büyük Adım

Uzun süredir gündemde olan Bağ-Kur reformu, sonunda somut adımlarla ilerliyor. Bu kapsamda, Bağ-Kur’lular için emeklilik sürecini kolaylaştıracak düzenlemeler hayata geçirilecek. Yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur’lu, daha az primle emeklilik imkanı bulacak. Bu değişiklik, sistemin daha adil hale gelmesini sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor.

Kapsam Genişleyecek mi?

Reformun özellikle bakkal, kasap, berber, kuaför ve tamirci gibi küçük esnafa yönelik olması bekleniyor. 5 yıllık prim avantajı sağlanacak olan küçük esnafın kapsamı, hazırlanacak düzenlemeyle netleştirilecek. 10 ve altı personel çalıştıran esnafın prim gün şartının 9 binden 7 bin 200 güne düşürülmesi planlanıyor. Yasal düzenleme sırasında kapsamın genişletilmesi de mümkün. Bu gerçekleşirse, tüm Bağ-Kur’lular bu avantajdan yararlanabilecek.

Süre Kriteri Olur mu?

Yeni emeklilik reformu tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve kapsama giren Bağ-Kur’lu erkek sigortalılar için prim gün şartı 9 binden 7 bin 200’e inecek. 7 bin 200 prim gününü tamamlamış olan EYT’li erkek esnaf hemen emekli olabilecek. Son 3.5 yıl avantajından yararlanmak için Bağ-Kur’dan SSK’ya geçmiş olanlar da SSK’daki çalışmaları 3.5 yıldan az ve 7 bin 200 günü tamamlamışlarsa Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecek.

1999’dan Sonra Sigortalı Olanlar Dikkat!

Hazırlanacak düzenlemeyle 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olan ve kapsama giren kadın ve erkek Bağ-Kur’luların prim şartı bin 800 gün azalacak. Bu kişilerin prim gün şartı 7 bin 200’e inecek ancak yaş şartının da tamamlanması gerekecek. 7 bin 200 prim gününü tamamlayanlar, sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı doldurmuşsa emekli olabilecek. 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında işe başlayan kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında başlayanlarda ise 65’e varan yaşların da tamamlanması gerekecek.

Çalışma Hangi Aşamada?

Çalışmaların devam ettiği belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Orta Vadeli Plan’da hayata geçireceğiz. Onda sıkıntı yok. Kısa zamanda bunu neticelendirmeye gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı. Bağ-Kur’lular, düzenlemenin bu yıl içinde torba yasa tasarısıyla Meclis’e sevk edilmesini istiyor.

3.5 Yıl Kuralı Gündemden Düşecek

Düzenleme, daha az primle emekli olmak için son 3.5 yıl SSK’lı çalışma durumunu büyük ölçüde ortadan kaldıracak. 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların emekli olacağı kurumu, son 3.5 yıldaki çalışmaları belirliyor. Son 7 yıllık sigortalılık süresinin yarısından bir fazla olan bin 261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalılığı başlayanlar ise hangi kurumdan daha fazla prim ödenmişse, onun şartlarıyla emeklilik imkanı elde ediyor.

SSK’lılardan 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar 5 bin ile 5 bin 975 arasında, 9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arasında sigortalı olanlar 7 bin, 1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlar 7 bin 200 prim günüyle emekli olabiliyor. Yapılacak düzenlemeyle artık küçük esnaf olan Bağ-Kur’lular da 7 bin 200 günle emekli olabilecek.

Sonuç

Bu önemli reform, Türkiye’nin emeklilik sisteminde önemli değişiklikler getirecek. Özellikle küçük esnafa yönelik yapılan bu düzenlemeler, emeklilik sürecini kolaylaştıracak ve daha adil bir sistemin oluşmasına katkı sağlayacak. Bağ-Kur’lular, bu reformla birlikte daha kısa sürede emekli olabilecekler ve geleceğe daha güvenle bakabilecekler.

Son gelişmelerden ilk siz haberdar olmak için bizi takip edin.
Continue Reading
Advertisement