Türkiye
Emeklilikte SON DAKİKA Uyarısı! O Kişiler Artık EYT’li Sayılmayacak! Prim Ödemeleri İade Edilecek! 2008’den Önce….
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle birlikte emeklilik hakkına kavuşan vatandaşlar, işlemlerini tamamlamak için çaba sarf ediyor. Ancak bu süreçte dikkat etmeleri gereken bir önemli nokta bulunuyor. Gün, prim ve yıl şartlarını tamamlamış olsanız bile, emekli olamamanıza neden olabilecek bir detaya dikkat etmeniz gerekiyor. Hizmet dökümünde yer alan bu detay, emekliliğinizi erteleyebilir. İşte detaylar…
Emeklilikte son dakika uyarısı! O kişiler artık EYT’li sayılmayacak! Prim ödemeleri iade edilecek! 2008’den önce…
EYT yasası ile yaklaşık 5 milyon kişi emeklilik yolunu açarken, yeni reformlar için de hazırlıklar başladı. Özellikle Bağ-Kur’lulara ve kadınlara yönelik emeklilik müjdeleri için kollar sıvandı.
8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar ya da borçlanma yoluyla başlangıç tarihini bu tarihlere çekenler, prim ve yıl şartını tamamlasa bile aylık başvurusu sırasında beklenmedik sürprizlerle karşılaşabilir. Bu durumda emekliliği 3 harfle askıya almak mümkün olabilir. İşte detaylar…
HANGİ HARFLER KRİTİK
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gerçekleştirdiği denetimlerin ardından bazı kriterlere göre iş yerlerini S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) harfleri ile kodluyor. ‘Ş’ harfi, iş yerinin şüpheli işyeri kapsamında olduğu ve hakkında denetim/inceleme yapılacağı anlamını taşıyor.
Eğer bir iş yerine ‘Ş-Şüpheli’ kodu konulmuşsa, burası hakkında bir denetim süreci başlıyor. Söz konusu denetimin amacı, bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığını tespit etmek.
Gerçekleştirilen denetimin ardından sahte sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilirse ‘Ş’ kodu ‘S’ (sahte iş yeri) olarak değiştiriliyor ve buradan yapılan sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor.
Herhangi bir sorun olmadığı anlaşılırsa ‘Ş’ kodu tamamen kaldırılıyor ve bu iş yerinden yapılan hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.
AYLIK BAĞLANIR MI?
Hizmet dökümünde ‘Ş’ harfi bulunması, emekliliğe engel değil. Bu iş yerinden bildirilen sigortalılar, denetim sonuçlanmadan da emeklilik talebinde bulunabiliyor ve aylıkları bağlanabiliyor.
Ancak denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olduğu anlaşılırsa, söz konusu primler iptal ediliyor. Bu iptal sonucu emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesiliyor ve yersiz ödenmiş olan aylıklar geri isteniyor. Hatta edavi amacıyla yapılmış ödeme varsa onlar da geri alınıyor.
NE YAPILMALI?
‘Ş’ harfi ile gösterilen iş yerlerinden hizmeti olanların eğer bu süreler fiili çalışmaya dayanıyorsa endişe etmesine gerek yok. SGK’ya giderek durumu öğrenebilir ve inceleme sonucunu takip edebilirsiniz.
‘K’ KODU NEDEN KONULUYOR?
Her ay düzenli olarak prim hizmet belgesi göndermelerine rağmen SGK’nın gönderdiği yazıları tebliğ etmeyen, primlerini yatırmayan veya cüzi tutarda ödeyen iş yerleri “K” koduyla işaretleniyor.
Bu iş yerlerinin sahte olup olmadığı da denetmenler tarafından araştırılıyor. Araştırma sonucunda iş yerinin sahte olduğunun tespit edilmesi halinde bu iş yerinden yapılan sigorta bildirimleri geçersiz sayılıyor.