Connect with us

TÜM HABERLER

EMEKLİLERE EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ! EYT Detayı Dikkat Çekiyor!

EMEKLİLERE EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ! EYT Detayı Dikkat Çekiyor!

Yayınlanma tarihi:

16 Milyon Emekliye Büyük Müjde! Ziraat Bankası Emekliye 1 Maaş İkramiye Veriyor! Paranızı Alın

Türkiye’de emeklilere uygulanan emlak vergisi muafiyeti, 200 metrekareden küçük tek konutlar için geçerli. Ancak, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olanlar için bu muafiyetten yararlanma süreci birçok vatandaşın merak konusu haline geldi. İşte, emlak vergisi muafiyeti detaylarına dair bilgiler ve bu fırsattan nasıl yararlanılacağına dair önemli detaylar!

Bina ve araziler için ödenen emlak vergisi, peşin veya taksitle ödeniyor. Bu ödemeler, ilk taksitin 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında, ikinci taksitin ise 30 Kasım’a kadar yapılması gerekiyor. Verginin belirlenen süre içinde ödenmemesi durumunda aylık yüzde 2.5 gecikme cezası uygulanıyor.

Emlak Vergisi Kanunu’na göre, geliri olmayan, sadece aylık gelir alan, gaziler, engelliler, şehit dul ve yetimleri gibi belirli şartları taşıyan bireyler, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için vergi muafiyeti hakkına sahiptirler. Ancak, hisse ile sahip olunan birden fazla ev durumunda muafiyet uygulanmamaktadır. Gelir getirmeyen işyeri, arsa ve arazi sahipleri de emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir.

Emlak vergisi muafiyeti, EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan 100 binlerce vatandaşı da kapsıyor. 3 Mart itibarıyla emekli olmaya hak kazanan EYT’liler, yılın geri kalanında emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilecekler. Ancak, bu hakka sahip olabilmek için, kişinin hizmet karşılığı elde ettiği ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri gibi gelirlerinin olmaması gerekiyor. Eğer bu tür gelirler varsa, toplam gelir miktarı 150 bin liranın altında olmalıdır.

Şartlar ve Detaylar

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için konutta bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Kiraya verilmeyen ve bizzat sahibi tarafından boş tutulan konutlar ile kirada oturanlar, muafiyet hakkından faydalanabilir. Ancak, yazlık evi olan emeklilerin, sürekli ikamet ettikleri ev dışında başka bir mülkleri varsa bu muafiyetten yararlanma hakları ortadan kalkar.

Emekli olup da halen çalışmaya devam edenler, emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar. Bu durum, “emekli maaşı dışında geliri var” anlamına gelir.

EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. Yetim aylığı alan bireylerin yanı sıra boşandığı eşinden nafaka alanlar da muafiyetten yararlanabilirler.

Mesken olarak kullanılan bir binanın veya dairenin dıştan dışa yüzölçümü yapılarak brüt alan belirlenir. Net kullanım alanı belli ise buna yüzde 25 ilave edilir. Merdiven boşluğu, kapıcı ve kalorifer dairesi, kömürlük, çamaşırlık, sığınak, garaj gibi ek yerler, arsa payına dahilse 200 metrekare hesabına dahil edilir. Yüzölçümü hesaplamak için bina veya dairenin dıştan dışa ölçülen genişliği ile uzunluğu çarpılır.

Emlak vergisi muafiyeti, emeklilere önemli bir avantaj sunarken, detaylı bilgi ve başvuru için yerel vergi dairelerine başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Bizi takip edin:

Google Play'den alın Google News Twitter
Continue Reading
Advertisement
Yorum yapmak için tıkla